Els primers calçots ja s'han cuit aquesta setmana a Cal Ganxo
Els primers calçots ja s'han cuit aquesta setmana a Cal Ganxo
Catalunya al dia

Ganes de calçots!

Obren els primers restaurants de calçotades en una temporada en què la IGP Calçot de Valls espera certificar 20 milions de cebes

Actualitzat

Ha estat collir els primers calçots de la temporada i començar a omplir els menjadors dels restaurants especialitzats de Valls i el seu entorn. Després de dos anys de limitacions per la pandèmia, pagesos i restauradors esperaven amb impaciència l'obertura d'aquesta temporada, que s'assemblarà molt a les de "tota la vida".

Els primers calçots cuits a punt de menjar
Els primers calçots cuits a punt de menjar (Restaurant Cal Ganxo)

Alexandra Plana, del restaurant Cal Ganxo de Masmolets, a l'Alt Camp, reconeix que ja tenen moltes reserves per al gener i febrer, però també per a aquests primers caps de setmana de la temporada.

"La gent té moltes ganes de calçotades i nosaltres, també. Estem molt contents de poder treballar amb normalitat, amb les mesures anti-Covid com higiene de mans i mascaretes quan cal, però sense restriccions. Obrim temporada amb molta energia."

Camp de Calçots de la IGP Calçot de Valls
Camp de calçots de la IGP Calçot de Valls (Cambra de Comerç de Valls)

Els productors de la IGP Calçot de Valls són optimistes per a aquesta temporada i preveuen arribar als 20 milions d'unitats. La pandèmia va fer que l'any passat només s'arranquessin 17 milions d'aquesta ceba dolça. El president de la IGP, Dalmaci Clofent, adverteix, però, que és una xifra continguda tenint en compte la demanda dels últims anys.

"El soci productor ha plantat amb una certa moderació; en alguns casos els mateixos calçots que es plantaven abans de la pandèmia. Afrontem la campanya amb molta esperança i molta confiança."

Pel que fa a la qualitat, tot i que els de l'inici de temporada no són els millors, segons Clofent, el fred d'aquests dies ajudarà que s'assemblin molt als que es cullen al gener o febrer.

"La meteorologia ha acompanyat. Aquest fred hi ha ajudat molt i ja se sap que com més fred millor perquè això ajuda a transformar en sucres els enzims d'aquesta varietat i, per tant, això ens afavoreix."

Pagesos de Valls recollint calçots
Pagesos de Valls recollint calçots (ACN)

Al marge dels calçots certificats per la IGP de la cinquantena de productors inscrits a les comarques de l'Alt i el Baix Camp, el Baix Penedès i el Tarragonès, el sector preveu collir 60 milions més d'aquesta ceba dolça en una temporada que s'allargarà fins a finals d'abril

La Cambra de comerç de Valls espera que aquesta temporada també es recuperi l'impacte econòmic d'entre 8 i 10 milions d'euros que generen les calçotades cada any.

 
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut