Els treballs per fer una nova promoció d'habitatges a sa Riera, a Begur
Catalunya al Dia

Full de ruta per protegir la Costa Brava: alcaldes i govern a la una

La Generalitat accepta les reivindicacions d'alguns dels ajuntaments de la Costa Brava, que patien per una allau de denúncies

Albert Requena/Clara Jordan Actualitzat

Els ajuntaments de la Costa Brava ja respiren tranquils.

Mesos després de l'aprovació definitiva del Pla Director del Sistema Costaner, que marca les bases del que es pot o no es pot construir al litoral gironí, la Generalitat ha acceptat incloure les modificacions que demanaven els agents locals per protegir-se jurídicament.

Aquests consistoris havien fet un requeriment al govern català i amenaçaven de portar-lo als tribunals perquè consideraven que la llei era interpretable i els creava inseguretat jurídica.

​​Concretament, el requeriment el van fer els ajuntaments de 5 dels 22 municipis de la Costa Brava: Castell-Platja d'Aro, Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Pals i Calonge. Entenien que el primer redactat els deixava indefensos davant de possibles demandes econòmiques.

La integració de les cases aïllades, el punt més polèmic

Un focus important de la nova normativa és la millora de la integració paisatgística dels sòls amb edificacions aïllades, que fixava unes directrius que han de complir tots els municipis quan es vulguin construir habitatges aïllats i envoltats de jardí.

Un jutjat ordena aturar les obres d'una casa del Puig de Montcal de Begur arran de la denúncia dels ecologistes (ACN)

Precisament, la redacció poc clara d'aquest apartat, que ara s'ha corregit, era el que més preocupava els alcaldes. Consideraven que el text era molt ambigu i deixava al criteri subjectiu dels tècnics de cada consistori la decisió final.

Si el cas en el futur arribava als tribunals, aquesta indefinició del text obria la porta a la interpretació dels jutges i, per tant, generava incertesa sobre derrotes als tribunals que comportessin el pagament d'unes indemnitzacions molt altes.

Per això van fer un requeriment perquè abans d'aprovar-se el pla el redactat fos més concret. Ara, segons ha explicat l'alcalde de Palamós a Catalunya Ràdio, la polèmica s'ha resolt.

"S'ha millorat el redactat, alguns articles s'han modificat, d'altres s'han ampliat, i els nostres tècnics, que són els que ens assessoren, ens diuen que la normativa ara és molt més clara.

Aquest marge d'indefensió jurídica que nosaltres sempre havíem posat sobre la taula, i que pensàvem que podia tenir conseqüències per els ajuntaments, ara queda molt més clar. Per tant, s'ha millorat, i per això ens felicitem tots plegats."

El litoral català ja es troba al límit de la saturació d'urbanitzacions (TV3)

Un pla insuficient

Aquest pla evita la construccció de 15.000 habitatges nous a la Costa Brava, però pels ecologistes, és insuficient.

El Pla Director del Sistema Costaner es va aprovar de manera definitiva a finals de gener. D'entrada, ha evitat la construcció de 15.000 habitatges en espais d'alt valor paisatgístic i ambiental dels 22 municipis de la Costa Brava.

Projectes que van ser molt polèmics en el seu moment i que van generar molt rebuig ciutadà, com el de cala Morisca, a Tossa de Mar, o el d'Aiguafreda, a Begur, quedaven definitivament descartats.

Pla general de cala Morisca, a Tossa de Mar (ACN)

Els ecologistes continuen la lluita

De tota manera, el text definitiu no ha satisfet les entitats ecologistes.

La més bel·ligerant, la plataforma SOS Costa Brava, que agrupa vint entitats que lluiten contra diversos projectes urbanístics, va reclamar que les limitacions s'ampliessin a uns cent sectors més dels que hi havia previstos, on es podrien construir fins a 20.000 habitatges.

De tots aquests, la meitat estan previstos a Castelló d'Empúries, Palafrugell, Palamós, Platja d'Aro i Calonge.

Anar al contingut