Fruita catalana contra el canvi climàtic
Collita de pomes en una finca del Baix Empordà
Catalunya al dia

Fruita catalana contra el canvi climàtic

Una de cada tres pomes que es consumeix a Espanya és importada, fet que anualment genera tant CO2 com una població de 1.000 habitants

Actualitzat
TEMA:
Crisi climàtica

Espanya importa cada any 200.000 tones de pomes, principalment de França i Itàlia, i per transportar-les calen uns 10.000 camions que generen uns 10 milions de quilos de CO2. Unes importacions que generen les mateixes emissions a l'atmosfera que genera cada any una població de mil habitants.

Els fruticultors catalans, i els gironins en particular, aporten aquestes dades d'un estudi fet per AFRUCAT per incentivar el consum de pomes i fruita de proximitat. 

Fruita catalana contra el canvi climàtic
Collint pomes en una finca del Baix Empordà (Albert Requena López)

L'ex president de la IGP Poma de Girona, Llorenç Frigola, apunta que una de cada tres pomes que consumim encara ve de fora.

"Cada poma que comprem a fora, aquest 35 per cent que encara ens ve de fora, són impostos que se'n van a Itàlia, jubilacions que paguem a italians, o sanitat que paguem als italians i que es perden d'aquí".

"Jo voldria ressaltar que el comprador, amb la seva elecció de la compra pot influir molt en la producció d'aquí, els pagesos i productors i fruticultors d'aquí".

 

Fruita catalana contra el canvi climàtic
Llorenç Frigola, expresident de la IGP Poma de Girona (Albert Requena López)

El mateix estudi d'AFRUCAT afirma que la producció de poma de proximitat té una petjada ambiental pràcticament nul·la en les emissions de carboni. Segons els investigadors, cada quilo de poma produeix 400 grams de CO2, però és que cada arbre capta 380 grams de monòxid de carboni.  

Els consumidors aposten cada cop més per la fruita de casa.

L'elecció creixent de producte de proximitat es pot percebre passejant pel mercat setmanal de fruita i verdura de Torroella de Montgrí. Ho diu una veïna de Torroella.

"Cada vegada m'hi fixo més si la fruita és d'aquí, cada vegada més".

Altres, a més de valorar-ne la proximitat, aposten pel producte ecològic, com aquesta clienta de la parada de productes del Parc Agrari d'Albons

"Saber d'on ve el que menges està molt bé i a més a més saber que no hi ha pesticides, etc., encara millor".

Fruita catalana contra el canvi climàtic
Parada de fruita el mercat de Torroella de Montgrí (Albert Requena López)

Els fruticultors també demanen més implicacions de les cadenes de supermercats

Els principals distribuïdors de fruita a Catalunya, però, són les grans cadenes de supermercats, que cada vegada obliguen més els fruticultors a portar-los la fruita sense marca per envasar-los sota la seva marca pròpia. Una situació que a vegades afavoreix el frau, segons Llorenç Frigola.

"Ens enganyen una mica perquè hi ha importadors que es dediquen a comprar poma de fora, i, per exemple, no posen que l'origen és de Polònia, que en aquests moment té els costos laborals tres o quatre vegades més barats que els nostres, i l'etiqueten i envasen com si fos produïda aquí, i això és un frau que s'hauria de perseguir."

 La presència de la poma nacional, però, guanya quota de mercat i, si bé el 2015 només era del 48'6, el 2021 ja ha estat del 58 per cent.

 

 
ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut