Front comú per evitar l'enderroc del club nàutic Bétulo de Badalona
El nàutic Bétulo és un club molt arrelat a Badalona
Catalunya al dia

Front comú per evitar l'enderroc del Club Nàutic Bétulo de Badalona

Generalitat, ajuntaments i la Federació Catalana de Vela proposen canvis legislatius per salvar els clubs nàutics amenaçats per la llei de costes 

TEMA:
Medi ambient

Front comú per salvar els clubs nàutics amenaçats per la llei de costes, alguns d'emblemàtics com el Club Nàutic Bétulo, a Badalona. Ara el Departament de la Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori vol aprofitar la modificació del reglament general de costes que tramita el govern de l'Estat per garantir la continuïtat d'aquestes entitats.

Es tractaria d'adscriure aquests clubs als ports, cosa que permetria que se'ls apliqués la legislació portuària i no la de costes.

L'enderroc del club nàutic Bétulo de Badalona encara es pot evitar
Les instal·lacions de l'històric Club Nàutic Bétulo són a pocs metres de l'aigua

Ajuntaments com el de Badalona han presentat al·legacions al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic per salvaguardar, en el seu cas, l'històric Club Nàutic Bétulo, una institució a la ciutat amb més de 50 anys d'història, i que ja ha rebut la notificació que faran anar a terra les seves instal·lacions.

Les administracions catalanes, els clubs i la Federació defensen aquestes instal·lacions perquè les consideren pròpies del territori, per interès públic, per les seves funcions socials i esportives i també pel seu baix impacte mediambiental.

Asseguren que són una tradició molt arrelada a Catalunya, amb activitats federades i escoles de vela que contribueixen a impulsar els esports marítims entre la població.

L'enderroc del club nàutic Bétulo de Badalona encara es pot evitar
Les instal·lacions del club, en perill (David Àngela / Catalunya Ràdio)

El regidor d'Esports i Urbanisme en funcions de l'Ajuntament de Badalona, Jordi  Subirana, assegura que volen defensar el patrimoni i recorda que el club està declarat Bé cultural d'interès local. I per això proposen unes modificacions a l'article 70 de la llei de costes.

"Intenten i volem que es reconegui, en tot moment, el valor ambiental de les platges. Però proposem una ampliació dels metres quadrats -de 300 a 750 metres quadrats- la superfície del domini públic marítimoterrestre i que també es pugui mantenir i ampliar la concessió de domini públic marítim al Club Nàutic Bétulo."

Els Clubs volen trobar una solució política tan ràpidament com sigui possible, però no renuncien a esgotar la via judicial. El president del Club Nàutic Bétulo, Josep Anton Violant, està disposat a portar el cas, si cal, al Tribunal Constitucional.

"Que les dues administracions, la Generalitat i l'Ajuntament de Badalona, treballin i es coordinin per presentar un pla d'al·legacions en favor de tots els clubs és molt positiu, pel Bétulo però també per a totes les empreses i clubs nàutics afectats per la llei de costes. Nosaltres desitgem que es trobi aviat una solució política. Tenim el front jurídic obert i estem disposats a arribar al Tribunal Constitucional."

L'enderroc del club nàutic Bétulo de Badalona encara es pot evitar
Des de l'entitat confien poder continuar a la platja (David Àngela / Catalunya Ràdio)

A Catalunya ara mateix hi ha una setantena de clubs nàutics federats, dels quals una trentena tenen instal·lacions o zones d'avarada a la platja. D'aquests últims, 7 tenen superfícies construïdes rellevants i molts d'ells també inclouen zona de restauració.

L'enderroc del club nàutic Bétulo de Badalona encara es pot evitar
Molts altres centres de la costa catalana es poden veure amenaçats (Departament de Territori)

Es tracta de la Base Nàutica de Pineda de Mar, el Club Nàutic Calella, el Club Nàutic de Vilassar de Mar, el Club Nàutic Bétulo de Badalona, el Club Nàutic de Castelldefels, el Club de Mar de Sitges i el Club Marítim Torredembarra.

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut