Frenar la muntanya que balla
Catalunya al dia

Frenar la muntanya que balla

A Gerb, a la Noguera, un gran bloc de pedra amenaça de caure sobre el poble

Actualitzat

La part alta de la penya de l'Espígol, a Gerb, ha començat a moure's i pot caure de manera imminent. És un gran bloc de pedra que fa vuit metres d'alt per dos d'ample i dos de profunditat.

L'ajuntament d'Os de Balaguer, al qual pertany el poble de Gerb, ha demanat un informe tècnic i els resultats que han enviat a l'alcaldessa Estefania Rufach són ben clars:

"La conclusió és que hi ha una massa que s'està separant de la roca mare i que necessita una actuació d'urgència perquè no acabi de caure."

Frenar la muntanya que balla
La roca que s'ha esquerdat amenaça finques i magatzems del poble (Ajuntament d'Os de Balaguer)

Ara l'Ajuntament treballa amb els geòlegs i una empresa especialitzada per posar-hi una malla metàl·lica que subjecti la roca a la paret mare. Però amb això no n'hi haurà prou. També caldrà posar uns ancoratges que subjectin la penya a la muntanya del darrere. 

Són unes obres complicades. Els treballadors s'han de penjar amb cordes per poder subjectar la malla. A més, els assistirà un helicòpter, que els aguantarà el material perquè puguin anar introduint les barres que han de segellar la penya a la muntanya.

Les obres han començat el 19 de gener i es preveu que s'allarguin un parell de mesos. En un principi, es preveia que els treballs costessin 50.000 euros, però finalment s'han quintuplicat i rondaran els 250.000 euros, en funció del temps que calgui utilitzar l'helicòpter.

La Diputació de Lleida està valorant assumir el 80% de les obres.

Frenar la muntanya que balla

Una malla metàl·lica subjectarà la gran roca a la paret mare perquè no caigui (Ajuntament d'Os de Balaguer)

Moviments detectats per sensors acabats d'estrenar

Fa tot just un mes que l'Ajuntament va decidir instal·lar en aquesta penya uns sensors per detectar-hi possibles moviments. La sorpresa ha estat que, des de llavors, ja han sonat dues vegades, com ha explicat l'alcaldessa Estefania Rufach.

"Vam voler escoltar aquest menhir que sobresurt durant un any, a veure si es movia o es dilatava. Als 10 dies d'estar posats els sensors, ja vam veure que donaven senyals de moviment i se li va fer una escletxa."

Els sensors i alarmes de la penya Espígol de Gerb
En pocs dies, les alarmes i els sensors s'han disparat en tres ocasions

L'activació dels sensors obliga a posar en marxa un protocol que implica tallar la carretera i desallotjar les finques properes. A més, s'ha demanat als veïns que no s'hi acostin.

Tot i les obres per estabilitzar la muntanya, s'hi mantindran els sensors.

Com a mínim durant un any, els sensors continuaran escoltant la muntanya. Respirem més tranquils, però fins que no estigui feta tota l'obra, continuarem mirant amunt a veure què passa.

Una zona amb alt risc de despreniments

Fa només uns mesos, la carretera entre Sant Llorenç de Montgai i Camarasa va estar tallada durant setmanes pel despreniment de grans roques. Unes voladures controlades van fer baixar més pedres de les esperades i van obligar a tallar la via.

Tot i que es va reobrir després de retirar el material desprès, el transport escolar encara no hi passa perquè les famílies dels alumnes de Camarasa no la veuen una via segura.

 

 
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut