La distribució de forces en un castell és bàsica pel seu èxit
La distribució de forces en un castell és bàsica per al seu èxit
Catalunya al dia

Fer castells, una qüestió de ciència

La Universitat Rovira i Virgili engega una campanya per explicar qüestions científiques i antropològiques a través del fet casteller

Actualitzat

Els castells tenen molta història, però també molta ciència al darrere. Amb l'objectiu de divulgar aquesta ciència aplicada al fet casteller i que serveixi com a palanca divulgativa entre la població neix la plataforma Castells de Ciència. Vol demostrar que es pot parlar sobre química, antropologia, física, arquitectura, sociologia o història i de molts d'altres àmbits científics a l'hora de referir-se als castells.

Ara s'han establert uns primers àmbits de divulgació per explicar, per exemple, com s'assemblen algunes estructures dels castells, com la pinya o el folre, amb els arcbotants o els contraforts d'una catedral gòtica. Les catedrals gòtiques van marcar un punt d'inflexió en la història de l'arquitectura des d'un punt de vista tècnic i això també s'ha vist en l'evolució dels castells.

Fragment del vídeo explicatiu del projecte 'castellsdeciència'
Fragment del vídeo explicatiu del projecte Castells de Ciència (URV)

Un altre àmbit d'anàlisi és el de l'energia. Es calcula que un castell d'onze metres d'alçada necessita un mínim de 600 persones per aixecar-lo, entre la pinya, el folre, les manilles i el tronc i es calcula que l'estructura d'aquest castell pesa uns 7.000 kg i que l'energia total de l'estructura serviria per escalfar un litre d'aigua o, si la transformessin en electricitat, obtindríem poc més de 100 wats.

L'objectiu és acostar a la gent tota la ciència que hi ha al darrere de les construccions castelleres, segons explica Alfons Gonzàlez, responsable de la Càtedra URV per a l'Estudi del Fet Casteller.

"Els coneixements científics han d'estar al servei de la societat i, per tant, també dels castells. A través d'aquestes explicacions podem entendre conceptes científics que potser són molt elaborats i sofisticats, però hi podem veure una aplicació pràctica. Els entenem millor i crec que aquesta és també una missió de la universitat."

Cartells divulgatius del projecte 'Castells de ciència'
Cartells divulgatius del projecte Castells de Ciència (Catalunya Ràdio / Manel Sastre)

Segons la rectora de la URV María José Figueras, la idea també és posar en valor l'aprenentatge tècnic que recullen tradicions com la castellera.

"Els castells han sigut un aprenentatge que jo definiria per transmissió d'habilitats, que s'han fet de generació en generació.  Entenc que des de la universitat es pot fer aquesta transmissió, i s'ha de poder posar en valor que les tradicions també tenen una base científica, que potser ens pot ajudar a millorar el que s'havia aconseguit amb la pròpia habilitat."

Castells de Ciència inclou diferents materials divulgatius a més del web de la iniciativa. S'han fet cartells, textos divulgatius i vídeos animats per explicar acosten aquestes aplicacions científiques en els castells. El projecte es complementa amb altres activitats: cicles de xerrades sobre castells i ciència, accions efímeres a diferents carrers de Reus, Tarragona i Valls, així com visites científiques comentades a assajos i diades castelleres.

 

ARXIVAT A:
CiènciaCastellers
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut