Està en alça la bisexualitat? Cada cop hi ha més joves que se'n consideren
Els adolescents se senten més lliures en les seves opcions sexuals (Unsplash / Sharon McCautcheon)
Catalunya al dia

La bisexualitat, una tendència a l'alça entre les noies barcelonines

L'últim informe de l'Agència de Salut Pública de Barcelona revela un canvi de tendència en l'orientació sexual dels adolescents cap a una concepció més lliure i no tan encotillada

Actualitzat

El percentatge de nois i noies de 13 a 19 anys que només se senten atrets per un sexe, el seu o l'altre, cada cop és més baix, tot i que continua sent majoritari. La bisexualitat cada cop té més pes entre els adolescents, sobretot entre les noies: 3 de cada 10 senten atracció pels dos sexes. En el cas dels nois, no arriba a 1 de cada 10. Són les xifres que recull l'informe de Salut Pública de Barcelona.
 

La bisexualitat guanya terreny

Comparant les xifres de l'informe del 2016 amb les del 2021, es constata que baixa significativament el percentatge de joves que es defineixen com a heterosexuals, en especial en el cas de les noies, que passen del 70% al 50% en números rodons.

L'homosexualitat es manté en els mateixos nivells en el cas de les noies, però puja lleugerament, del 7% al 10%, en el cas dels nois.

Està en alça la bisexualitat? Cada cop hi ha més joves que se'n consideren
Més noies diuen que són bisexuals (Unsplash / V T TH6)

En canvi, creix de manera rellevant el grup de joves que senten atracció pels dos sexes, habitualment o esporàdicament. En el cas de les noies, l'opció bisexual passa del 17% al 35%. En el cas dels nois, del 5,4% al 9%.
 

Adolescents més lliures

Els experts asseguren que els joves encaren la sexualitat d'una manera més oberta, amb més llibertat. Laura Clotet, de la Societat Catalana de Sexologia, creu que miren de no tancar cap porta.

"Moltes de les persones que es defineixen com a bisexuals, no és que hagin tingut relacions amb els dos sexes, sinó que tenen oberta la possibilitat que això passi. No es limiten, sinó que es permeten explorar abans de definir-se."

Per això, la doctora Clotet proposa fer un seguiment de les persones que ara es defineixen com a bisexuals per comprovar si amb el temps se'n continuen considerant o s'han posicionat cap a una altra opció.

Està en alça la bisexualitat? Cada cop hi ha més joves que se'n consideren
Als nois els costa més reconèixer que senten atracció pel seu mateix sexe (Unsplash / Renate Vanaga)

D'aquesta manera es podria comprovar si aquest auge de la bisexualitat és una tendència que es consolida. Eva Longares, coordinadora del programa Cruïlles del Centre Jove d'Atenció a la Sexualitat, no vol parlar de moda i assegura que, per ara, és una expressió de llibertat.

"No sé si la bisexualitat ha vingut per quedar-se o per evolucionar, però la realitat és que ara ens trobem amb més persones més joves que s'hi atreveixen i que tenen espais per treballar la seva identitat i la seva orientació. I això és meravellós i s'ha de fer créixer."

Aquests canvis en l'expressió de la sexualitat es poden atribuir a diferents factors: als canvis de la societat, a una visió més lliure de les relacions afectivosexuals que traspassa l'heterosexualitat i l'homosexualitat, i també a la feina feta pel col·lectiu LGTBIQ+.
 

Més referents públics

També hi han influït, diu Eva Longares, les generacions passades, que han obert el camí, i alguns fenòmens culturals:

"No només tota la part de xarxes socials, que també és important, sinó més enllà, tota la producció audiovisual, per exemple sèries, cinema, etcètera, està incorporant la diversitat sexual i de gènere en molts espais en els últims 5 anys, de manera molt evident."

A l'hora d'expressar una orientació sexual o una altra, hi ha una diferència notable entre els nois i les noies.

Està en alça la bisexualitat? Cada cop hi ha més joves que se'n consideren
La ficció ha contribuït a normalitzar tota mena de relacions (TV3 / "Com si fos ahir")

Només cal veure el món de l'esport, on l'homosexualitat masculina encara és tabú, mentre que la femenina es mostra amb molta més naturalitat. Per això, diu Elena Longares, els nois dissimulen les seves preferències.

"Als homes probablement els és més difícil reconèixer-se com a bisexuals perquè està molt més castigat el fet que t'agradin altres homes en segons quines edats, sobretot per la pressió de grup."

I això fa que la bisexualitat, lamenta Longares, es vegi com un pecat de joventut.

"La bisexualitat és una fase, i això implica que està molt associat a la joventut. Quan creixes, si mantens aquesta orientació, el càstig és molt gran perquè s'associa a un episodi passatger propi de l'edat. I, si no és així, és perquè ets molt promíscua,  et va el vici o no vols tenir relacions afectivosexuals sanes."

Amb el temps es podrà comprovar si la bisexualitat és un fenomen passatger entre els joves o una tendència que es consolidarà també en l'edat adulta.

Està en alça la bisexualitat? Cada cop hi ha més joves que se'n consideren
L'esport femení ha ajudat a normalitzar les opcions LGTBIQ+ (CCMA)

Laura Clotet atén molts joves a la seva consulta de metgessa de família.

"La veritat és que quan escolto adolescents tinc la sensació que l'heterosexualitat està com passada de moda. Tenen aquest xip."

Però alerta que totes les opcions sexuals són vàlides.

"Està de moda ser bisexual, però és normal ser hetero i monògam. Que aquesta moda no faci que tothom que és més normatiu fins ara sigui dolent, o es vegi malament o sigui considerat patològic tenir una sexualitat menys moderna."

Les dades de què es disposa fins ara es limiten a la ciutat de Barcelona i a una franja d'edat entre els 13 i els 19 anys. De Catalunya encara no hi ha cap estadística, però s'ha obert una enquesta per fer un estudi sobre l'educació afectivosexual dels joves d'entre 16 i 25 anys.

 

 
Anar al contingut