L'Ajuntament de Begur defensa la legalitat de la urbanització
Catalunya al dia

Es poden enderrocar els 52 xalets de luxe que s'estan fent a Begur?

L'Ajuntament assegura que la promoció compleix la legalitat, però els ecologistes confien en una resolució judicial que l'aturi

RedaccióActualitzat

La construcció de 52 xalets de luxe enmig d'una pineda, mirant al mar, a prop de la platja de Sa Riera, a Begur, compleix estrictament amb la legalitat vigent, segons l'Ajuntament.

No és del mateix parer el col·lectiu ecologista SOS Costa Brava, que ho va denunciar als jutjats el 2019.

Mentre els jutjats estudien el cas, des del consistori asseguren que, agradi o no, els promotors disposen de tots els permisos i que, si els obliguessin a aturar-ho, caldria pagar una indemnització milionària que no es pot assumir.

La promoció ha posat a la venda 52 xalets de luxe (Miquel Riera- SOS Costa Brava)

Es compleix el POUM del 2003

L'Ajuntament de Begur recorda que la planificació municipal del 2003 permetia aquestes construccions, i que la reparcel·lació de la finca, el projecte d'urbanització i la llicència posterior és del tot legal.

L'alcaldessa Maite Selva rebutja les crítiques de mala praxi que s'han sentit els últims dies. 

"Demanem que no es faci demagògia. La llicència concedida s'ajusta plenament al POUM del 2003 que defineix la zona com a sòl urbà directe.

En aquell moment, no hi havia ni la normativa de pendents, ni el Pla Director Urbanístic del Sistema Costaner, o el Pla Territorial de les comarques gironines."

La construcció dels polèmics xalets de Begur segueix el ritme previst

Impossible pagar indemnitzacions per aturar el projecte, segons l'Ajuntament

Des de l'Ajuntament destaquen que el consistori tenia l'obligació legal de concedir la llicència d'obres perquè el projecte complia plenament amb la normativa local i catalana.

En el cas que l'actual govern municipal hagués decidit revocar els permisos d'obres concedits per l'anterior govern, hauria de fer front a grans indemnitzacions cap als promotors.

"És impossible que l'Ajuntament de Begur pogués pagar les indemnitzacions milionàries que caldria abonar per desclassificar aquest sòl i, per descomptat, per tirar a terra les cases existents. És del tot inassumible i comprometria l'economia municipal."

I afegeix que l'Ajuntament no pot fer-hi res en contra.

"Hem tingut reunions cordials amb SOS Costa Brava, i agraeixo la feina que fan per preservar el territori. Però nosaltres tenim una responsabilitat i hem de ser curosos i seriosos i no podem saltar-nos la llei, i que pugui revertir en problemes per al poble. No podem divagar sobre què ens agradaria i què no. Hem de ser molt realistes. Hem de cenyir-nos a la llei."

Ubicació de la polèmica urbanització Sa Riera Living a Begur

Nou POUM a Begur amb la màxima participació

De fet, l'Ajuntament està en procés d'actualitzar el POUM del 2003 i es buscarà la mateixa implicació de tothom.

"La revisió del POUM és molt necessària perquè s'adeqüi als temps actuals. Hi estem treballant. Volem que el procés sigui com més participatiu millor i tots els actors implicats, veïns, entitats i empreses, són convidats a prendre-hi part. Esperem que hi hagi molta participació ciutadana. Cal buscar l'equilibri entre el creixement i la preservació dels recursos naturals i els valors paisatgístics."

SOS Costa Brava també denuncia la tala massiva de pins i alzines per fer la urbanització (Miquel Riera - SOS Costa Brava )

El TSJC obliga a informar els futurs propietaris

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha acceptat una demanda de SOS Costa Brava que obliga la promotora a explicar als seus clients que la urbanització està sota investigació, i això ha de quedar per escrit, quan facin escriptures, al Registre de la Propietat.

La promotora s'hi havia oposat i va presentar un recurs en aquest aspecte, però la secció segona de la sala contenciosa administrativa ho va desestimar. 

Una mesura cautelar que posa en valor l'advocat dels ecologistes, Eduard de Ribot

"Els compradors dels immobles seran conscients a l'hora de comprar que poden perdre l'habitatge si el TSJC dictamina a favor de la denúncia. Nosaltres estem convençuts  que el projecte de la urbanització en aquest espai natural és del tot il·legal."

L'oposició dels ecologistes al projecte, anomenat Jardins de Sa Riera Living i promogut pel fons d'inversió suís Stoneweg, va començar amb una denúncia urbanística el gener del 2019. 

Els 52 habitatges es promocionen com a habitatges exclusius en una zona verge de la Costa Brava.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientUrbanisme
Anar al contingut