Catalunya al dia

Es busquen lleters

Ensenyen als orientadors laborals com és la feina en una granja de vaques per trobar candidats i acabar amb la falta de mà d'obra

Enllaç a altres textos de l'autor

Clara Jordan Vilà

Delegada de Catalunya Ràdio a la demarcació de Girona

@clarajordanvila

Falten mans al sector ramader. Ja fa temps que el sector llança aquesta advertència. No hi ha relleu generacional, però al mateix temps la gent no coneix prou la professió. Un desconeixement que, moltes vegades, tenen les mateixes persones que han d'oferir aquesta feina.

Per acabar amb aquesta mancança s'ha posat en marxa una nova iniciativa al Baix Empordà. Gràcies a l'acord entre el Consell Comarcal i Llet Nostra, els orientadors laborals de la comarca han pogut conèixer, de primera mà, com és la feina en una granja lletera.

Els orientadors del Baix Empordà escoltant les explicacions del guia (Clara Jordan)

A peu de granja per saber com és la feina

Aquest dimecres han fet la primera sessió. Han anat al Centre de Coneixement i Innovació de la Llet, a Monells, i allà un guia els ha anat explicant tot el procés de producció de la llet: des de com s'han de cuidar les vaques, com s'han de munyir, fins que la llet arriba a les cases.

L'objectiu l'explica el vicepresident del Consell Comarcal del Baix Empordà, Xavier Dilmé.

"Busquem que les persones que es dediquen a orientar i assessorar persones sobre el seu futur professional coneguin aquest món, perquè després puguin ajustar molt bé els perfils que es busquen.

D'aquesta manera, també maximitzem els costos de les empreses perquè s'asseguren que la persona que hi va no plegui al cap de 15 dies perquè veu que allò no és el que s'esperava d'ells."   

Aquest és un dels principals problemes que es troben els responsables de les granges: que molts treballadors pleguen perquè no sabien exactament què hi anaven a fer.

Jordi Riembau és el president de la Cooperativa de Ramaders del Baix Empordà i president de Llet Nostra. 

"Jo crec que ens ajudarà bastant per una senzilla raó: la gent que vingui ja sabrà el que s'hi trobarà. Que a vegades ens trobem que algú ve a la granja i després diu que això no és el que es pensava i has perdut uns quants dies que són valuosos." 

La temporalitat és un dels principals problemes en el sector de la ramaderia (Clara Jordan)

"Tothom sap què és treballar en una fàbrica, però no en una granja"

I quina és aquesta feina que es fa en una granja d'aquestes característiques? L'explica l'Anna Targa, veterinària assessora de la Cooperativa de Ramaders del Baix Empordà.

"La munyida, la neteja, la sala de munyir, la lleteria, els estables on hi ha els animals, el respecte pels animals.

Que no tinguin por dels animals. Les vaques són animals grans, i dòcils, però hi ha d'haver un procés d'aprenentatge, de saber com es mou l'animal, i de com m'haig de moure jo davant d'ells."

L'Anna explica altres problemes que han tingut amb algunes de les persones que van a treballar a les explotacions ramaderes sense saber què s'hi trobaran.

"Tothom sap com és treballar en una fàbrica o treballar en una botiga, però en canvi, treballar en una granja està menys en l'imaginari col·lectiu. I hi ha un tema molt important que és el de la comunicació que hi ha d'haver entre ramader i treballador." 

Els orientadors coneixen també tot el procés d'elaboració de la llet (ACN)

Està previst que aquest programa es pugui repetir amb altres professions també mancades de mans, com el sector pesquer
 

 
ARXIVAT A:
Ramaderia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut