50 milions d'ampolles de vi falsificades
Palet amb ampolles de vi d'una de les marques de Reserva de la Tierra que tindrien els distintius de garantia falsificats.
Catalunya al dia

Frau al món del vi: 50 milions d'ampolles amb DO falsa

Una empresa vinícola del Baix Camp hauria distribuït, des del 2017, productes amb distintius falsificats de les DO Priorat, Terra Alta i Montsant

Actualitzat
TEMA:
Alimentació

Els Mossos van obrir una investigació a l'empresa Reserva de la Tierra, el mes de juliol passat, arran d'una denúncia presentada pels Consells Reguladors de la DO Priorat, de la DO Montsant i de la DO Terra Alta, que havien detectat la comercialització fraudulenta de vins per part d'una empresa amb seu a les Borges del Camp (Baix Camp).

50 milions d'ampolles de vi falsificades
La policia va intervenir rotllos amb distintius de garantia falsificats de la DOQ Priorat (Mossos d'Esquadra)

La policia ha acreditat que l'empresa comercialitzava de forma legal vins d'aquestes denominacions d'origen amb marques pròpies. A banda, però, també imprimia distintius de garantia que imitaven els originals i amb els quals, suposadament, envasava a les seves instal·lacions.

L'empresa hauria comercialitzat de forma incontrolada i fraudulenta grans quantitats de vi. Xavier Tarrés, cap de la investigació dels Mossos d'Esquadra.

"Les tres denominacions d'origen troben al mercat vins de les seves denominacions d'origen en què els distintius de garantia són falsos, i a més a més, quan analitzen algunes d'aquestes ampolles s'adonen que el vi que contenen no es correspon amb el que prèviament s'havia qualificat que hauria de contenir."

Es creu que des de l'any 2017 es podrien haver comercialitzat entre 8 i 10 milions d'ampolles d'aquests vins l'any a l'estat espanyol, Europa, els Estats Units i la Xina, entre altres llocs.


Més de 750.000 ampolles immobilitzades

En les entrades i escorcolls als quatre magatzems de l'empresa a les Borges del Camp es van intervenir més de 3 milions de distintius de garantia falsos i es van immobilitzar més de 750.000 ampolles de vi amb aquests distintius falsificats.

A més, s'ha ordenat a quatre cadenes de supermercats aturar la distribució i venda de vins de diferents marques afectades pel frau.

50 milions d'ampolles de vi falsificades
Palet amb ampolles de vi d'una de les marques de Reserva de la Tierra (Mossos d'Esquadra)

La investigació policial continua oberta, enfocada a determinar el grau de participació dels diferents responsables de l'empresa i altres persones relacionades amb l'activitat il·lícita.

El jutjat d'Instrucció de Reus té oberta una causa pels delictes de falsificació, estafa i introducció al mercat d'una denominació d'origen.

 

Les Denominacions d'Origen no preveien un frau tant gran

Les DO Montsant, Terra Alta i Priorat diuen que no es podien arribar a imaginar que el presumpte fra amb l'etiquetatge d'ampolles fos tan gran. 

El president  de la DOQ Priorat, Salustià Àlvarez, demana als consumidors que confiïn en les marques dels seus cellers. 

"No ens podíem arribar a imaginar que el volum del presumpte frau arribés a aquests extrems. El volum és tan gran que el que volem fer és enviar un missatge als consumidors per deixar clar que les irregularitats s'han detectat en una empresa i unes marques concretes. Les nostres DO no tenen un producte irregular."  

 

Els Consells Reguladors diuen que per entendre la magnitud del possible frau, només cal tenir present que l'empresa denunciada hauria introduït al mercat la meitat del volum d'ampolles que produeixen conjuntament les tres DO.

Reserva de la Tierra ha dit que estudia accions legals perquè la difusió de la investigació està danyant la seva reputació.  
 

 
ARXIVAT A:
Alimentació
Anar al contingut