La Jonquera té una població d'uns 3.300 habitants, 7 estancs i diversos punts de venda amb recàrrec
Catalunya al dia

Encara més estancs per atraure clients de l'estat francès

El govern espanyol vol adjudicar noves llicències que generen polèmica a pobles fronteres com La Jonquera i Les

Jordi Canal/Laia Claret/Sofia Cabanes

El govern espanyol ha convocat una subhasta per adjudicar noves llicències de punts de venda de tabac i en destaca la concentració en poblacions petites i on el principal client ve de l'estat francès: 10 estancs més a la Jonquera, a l'Alt Empordà, i 4 a Les, a la Vall d'Aran

Ho fa reduint la distància mínima que separa habitualment un estanc d'un altre o d'un centre escolar. 

La Jonquera passaria de 7 a 17 estancs

Passejant per la Jonquera, és facil trobar molts francesos que baixen un cop al mes o cada trimestre només a comprar tabac a meitat de preu. De punts de venda de tabac n'hi ha prou, segons l'alcaldessa Sònia Martínez

"A part dels 7 estancs actuals, a la Jonquera hi ha molts punts de venda amb recàrrec que també han sigut concedits pel ministeri. Es tracta, per exemple, dels supermercats."

A més dels estancs, també hi ha punts de venda amb recàrrec, a la Jonquera (Catalunya Ràdio/Laia Claret)

L'alcaldessa explica que han presentat al·legacions al Ministeri i que arribaran fins on faci falta

"Esperem resposta i si cal des de l'Ajuntament de la Jonquera emprendrem les accions judicials que estiguin a la nostra disposició."

El gremi d'estanquers de la demarcació de Girona també actua

Segons expliquen des del Gremi de la demarcació han presentat un recurs d'alçada al Ministeri per diversos motius. Un és aquest, que la distància entre estancs i escoles, a la frontera és menor.

Ho explica Quim Vidal, advocat del gremi:

"Les distàncies legals de 150 metres, a la Jonquera i a Les les redueixen a 25 metres. Entenem que són llocs on es posen molts estancs en poblacions molt petites i amb la distància de 150 metres, no hi cabrien."

A la Jonquera hi ha pàrquings per a clients si es vol anar a un estanc (Catalunya Ràdio/Laia Claret)

A més, segons el gremi, les condicions de venda del tabac poden canviar i és arriscat obrir tants estancs en funció del preu: 

"Només se'ns acut que han estat pensant en el volum de vendes, però en realitat el motiu és la diferència de preu que hi ha entre França i Espanya. Però això pot canviar. O bé perque Espanya apuja preus o perquè la UE hi intervé."

El gremi d'estanquers remarca que no està en contra que es posin més estancs a Catalunya, però tampoc no entén la manera d'adjudicar-los:

"La llei preveu que primer s'acreditin les condicions per adjudicar. En canvi, aquesta resolució primer planteja la subhasta i després ja acreditarem les condicions. Què passaria si dos que s'adjudiquen llicència presenten el mateix local?"

Molts clients de l'estat francès baixen a comprar tabac a la Jonquera pel preu (Catalunya Ràdio/Laia Claret)

Des del gremi de comerciants del barri del Pertús de la Jonquera, el president, Bruno Comas, ho veu diferent:

"Suposo que qui ho ha decidit creu que pot anar bé. Per a nosaltres, com més ambient hi hagi al poble, millor."

A Les, les opinions estan més dividides

En un poble com Les, que amb prou feines arriba amb 1.000 habitants, i amb una quinzena de petits comerços, la possible obertura de quatre nous estancs pot significar més flux econòmic i més llocs de treball, segons el seu alcalde, Andreu Cortés:

"No deixen de ser pols d'atracció que permeten que hi hagi un flux de gent que pot comportar la creació d'activitat econòmica, sigui comercial, gastronòmica o turística."

Actualment hi ha dos estancs oberts a Les (Catalunya Ràdio/Sofia Cabanes)

Entre els veïns, alguns, com l'Ángel, miren de reüll l'Alt Empordà. Pot esdevenir Les una segona Jonquera?

"Jo crec que són diferents. La Vall d'Aran és més turística que la Jonquera i si al costat d'un estanc es posa una botiga de roba o un bar, d'alguna cosa servirà."

D'altres, com la Maria Luisa, asseguren que els estancs actuals són suficients i que el poble necessita altres tipus de negocis:

"Amb dos n'hi ha prou. Els que vindrien jo crec que ja venen perquè a les 8 del matí ja fan cua"

Anar al contingut