
Emprenedors contra l'agonia del camp
Desenes de joves s'interessen pels vivers d'empreses, també al món rural. El centre Concactiva a Montblanc, a la Conca de Barberà, està sent clau per fixar gent en aquests municipis i reactivar la seva economia
Els vivers d'empreses en l'àmbit rural estan ajudant a iniciar projectes econòmics que contribueixen a lluitar contra el despoblament. A Concactiva, a Montblanc, els últims 10 anys s'ha ajudat desenes de joves emprenedors que volien iniciar el seu propi projecte empresarial.
L'Imma Soler, del Celler Mas de la Pansa, s'ha quedat a Barberà de la Conca gràcies a la producció de vi de les seves vinyes. Com ella uns quants petits productors de vi i cava han fet servir el viver de celleristes de Concactiva per donar valor afegit a un raïm que ja no es paga com abans i en les petites produccions en perillava la continuïtat del conreu.
"L'agricultura viu un moment crític, hi ha moltes famílies que depenen de la venda directa de raïm o de fruita. La meva generació mateix veu que això no es pot aguantar.
He pensat que la manera de donar valor al raïm i poder viure dignament és aquesta: elaborar el teu propi producte i sortir a vendre'l."

Un model d'èxit que no para de créixer
Els usuaris del viver empresarial de Concactiva disposen de cinc anys d'ús de les instal·lacions, prorrogables a cinc anys més. En el temps que fa que funciona el projecte, s'han anat ampliant els serveis que ofereix el complex, que ara ha incorporat una cuina industrial i un molí d'oli als cellers de vi i cava que tenia.
Josep Maria Selva, tècnic del complex, anuncia també l'obertura imminent d'un viver per a productors de cerveses a Santa Coloma de Queralt.
"Vam començar amb el viver de celleristes, el model va anar molt bé i el vam intentar replicar amb altres sectors, sempre que fossin quilòmetre zero o de la comarca.
Hem fet l'Espai Cuina per ajudar els emprenedors que es volen dedicar a l'agroindústria. També vam fer un molí d'oli, un de cava, i ara estem acabant els últims detalls del viver de cerveses."

Una de les usuàries del nou Espai Cuina és la Cristina Ollé, de La Torreta, que gràcies a aquestes instal·lacions ha aconseguit donar valor afegit a la seva producció d'avellanes.
"Nosaltres torrem les avellanes i les envasem. Sense els serveis de Concactiva jo crec que no ho haguéssim fet. Ajuda moltíssim, ens dona la possibilitat de fer-ho i provar-ho. Si va bé tens la possibilitat de tirar-ho endavant, si no et va bé, doncs adeu."
També treballa en l'àmbit agroalimentari l'Aran Reguant, de Fruits del Gaià, que ha decidit establir com a línia estratègica la transformació i comercialització d'alguns dels productes que elabora al camp.
Ho fa per poder garantir la subsistència de la seva explotació. Després d'anys d'ajuda dels serveis de Concactiva, ara s'ha aliat amb dos productors més de Bràfim per crear un obrador compartit i poder emancipar-se del viver de Montblanc.
"Ens hem agrupat amb dos projectes més de Bràfim i hem començat a posar en marxa un obrador compartit. Ens ha anat molt bé primer saber com funciona tot i quines coses necessitem. És per això que aquest tipus d'instal·lacions són molt interessants."

Una cosa similar és el que voldria fer l'Albert Rovira, del Celler Vidbertus. Després de l'experiència al viver de celleristes, que li està servint per anar modelant la grandària de l'empresa, ara l'Albert ja s'està plantejant altres accions per fer créixer el celler i les seves activitats per garantir la supervivència de l'explotació.
"Les instal·lacions del viver ens permeten poder créixer i decréixer en funció del mercat. Quan entres en un projecte com aquest, busques flexibilitat. El que sí que estic treballant ara és en alguna zona de tast i en un espai que ajudi a la venda, que em pugui servir per fer enoturisme."
I tot això està ajudant a fer arrelar talent empresarial al territori, rejovenir els pobles i oferir oportunitats als joves més enllà de les ciutats.

- ARXIVAT A:
- AgriculturaEmpresa