Els voltors de la discòrdia
El voltor negre enfronta els ramaders amb els qui el volen reintroduir a la zona
Catalunya al dia

Els voltors de la discòrdia

Mobilització dels ramaders de l'Alt Empordà per aturar la reintroducció del voltor negre a la vall de la Muga

Actualitzat
TEMA:
Medi ambient

Alarma entre els ramaders de la zona de les Salines i Albanyà, a l'Alt Empordà, pel projecte que hi ha sobre la taula per reintroduir el voltor negre a la zona. Si tirés endavant, la idea seria alliberar una vintena d'exemplars l'any 2023.

El sindicat de Joves Agricultors de Catalunya (JARC) ja ha demanat al Departament d'Acció Climàtica que ho aturi.

Els ramaders asseguren que aquests voltors poden atacar el bestiar, sobretot quan està de part, i que la seva presència pot estressar els animals. A més, afirmen que seran un focus de transmissió de tota mena de malalties.

Una granja d'aviram, a la zona on es vol reintroduir el voltor

Ho explicava Quim Sunyer, president del sindicat JARC a les comarques de Girona:

"Quan es mor un animal es llença a un contenidor, no es pot deixar a l'aire lliure. Doncs aquí el que pretenen és que estigui a l'aire lliure i el voltor pugui escampar la malaltia que tenia aquell animal, perquè si s'ha mort és que tenia alguna cosa."

A més, els ramaders es queixen que ningú els hagi consultat la seva posició sobre la reintroducció del voltor negre.

Exemplar de voltor negre(JARC )

Els voltors no ataquen

Els responsables del projecte, però, no entenen les reticències del sector. Jordi Sargatal és membre de la fundació Pioneers of Our Time, encarregada del projecte.

"Per tota la península Ibèrica hi ha molts ramats i molts voltors i curiosament l'únic lloc on diuen que els voltors ataquen els ramats és a Catalunya. Les crítiques s'assemblen molt a les falsedats que llancen els negacionistes del canvi climàtic, o els antivacunes. És a dir, gent que diu coses sense tenir absolutament cap argument."

A la zona ja hi habiten altres carronyaires, com l'aufrany

Recorden que ja hi ha altres espècies de rapinyaires a la zona i que el projecte pot ser molt interessant per afavorir la biodiversitat. A més, asseguren que el voltor negre no ataca cap animal sa.

"Sí que pot ser que, alguna vegada que una ovella o una vaca estiguin parint malament, els voltors es mengin la placenta. Amb vaques en bon estat i ovelles en bon estat que pareixen sense problemes és absolutament impossible que això passi."

Ara mateix a la zona hi ha altres carronyaires que hi viuen, com el voltor comú, el trencalòs o l'aufrany.
 

ARXIVAT A:
Medi ambient
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut