Els turistes de ciutat són prou curosos quan visiten el camp i la muntanya?
Camp de patates de Fontanals de Cerdanya
Catalunya al dia

Els turistes de ciutat són prou curosos quan van al camp?

La Cerdanya llança una campanya per evitar les activitats que interfereixen negativament en la feina de pagesos i ramaders

Els pagesos de la Cerdanya reclamen als visitants que respectin la seva feina i els terrenys on treballen. Els productors agroramaders denuncien un model de turisme invasiu, que no respecta els espais agrícoles i que desconeix les normes bàsiques de la vida a pagès.

El camp reivindica feina i espais

Turistes que trepitgen els sembrats, joves que es fan selfies sobre les bales de palla, o gossos deslligats enmig dels ramats de vaques. Els pagesos de la Cerdanya alerten d'un augment d'actituds incíviques, que poden ser involuntàries, però que perjudiquen la seva feina.

"Quan traslladem bestiar, fem nosa, però el bestiar té prioritat, els hem de moure d'un lloc a un altre. Quan sortim amb el tractor a la carretera, també fem nosa, però el tractor és una eina de treball necessària i imprescindible. Si un cotxe té pressa, val més que faci mitja volta."

Els turistes de ciutat són prou curosos quan visiten el camp i la muntanya?
Els pagesos demanen respecte per a la seva feina (Unsplash)

Des del seu camp de patates a Fontanals, Teresa Torner reclama més informació perquè la gent entengui com funciona la vida de pagès.

"A la ciutat, allà on no pots entrar estar ben delimitat i senyalitzat. Però en els espais naturals la gent ha d'entendre que no podem tancar prats, camps i hectàrees de boscos per indicar que no s'hi pot passar. I per això s'engega aquesta campanya."

Pedagogia per als turistes

La campanya "Valentament rural" la impulsen els productors agroalimentaris i el Consell Comarcal de la Cerdanya amb la idea que resumeix l'Abel Solé, tècnic del Consell.

"Per la falta de coneixement i també pel poc respecte que hi havia per un entorn que no és un jardí, que requereix un respecte perquè és l'espai de treball de tots els productors i tots els ramaders."

Ara distribueixen uns cartells que expliquen normes bàsiques de comportament, com lligar els gossos, no molestar el bestiar o respectar les tanques i filats que prohibeixen el pas.

 

ARXIVAT A:
TurismeAgriculturaRamaderia
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut