grups guies turistics
Els grups de turistes amb guia tindran restriccions als indrets més concorreguts
Catalunya al Dia

Els turistes a Ciutat Vella, en grups de quinze

L'Ajuntament de Barcelona i les associacions de guies acorden descongestionar les zones més saturades. Els veïns creuen que no és la solució al problema

Actualitzat

Era una demanda veïnal prepandèmica però la fi de les restriccions i la tornada del turisme massiu ha accelerat que l'Ajuntament de Barcelona i les principals associacions de guies turístics hagin acordat un codi de bones pràctiques, que compromet els 800 guies oficials que treballen a la ciutat, per tal de descongestionar les places i els carrers més saturats.

grups turistes guia
Mapa de les restriccions dels grups turístics a Ciutat Vella (Ajuntament de Barcelona)

Límit d'aforament

A banda de limitar a una quinzena el nombre de turistes per grup, també es restringirà la quantitat de grups que poden coincidir en determinats espais: 8 a la plaça de Sant Jaume i a la plaça Reial, 5 a la plaça del Rei, 3 a la plaça del Pi, o només 2 a la plaça de Sant Felip Neri.

grups turistes guia
Ciutat Vella limitarà l'aforament de grups als espais més concorreguts (Ajuntament de Barcelona)

Carrers d'una direcció

I en un total de 24 carrers, com el carrer del Bisbe, s'estableix un únic sentit de circulació per als grups amb guia, que hauran de deixar lliure la meitat de l'amplada del carrer. Els grups de turistes hauran de circular per la dreta, de dos en dos o en fila índia.

Turistes a Barcelona

24 carrers de Ciutat Vella tindran un únic sentit per als grups de turistes (CCMA)

Aïllar els "free tours"

El Districte de Ciutat Vella estudia fer una normativa per poder sancionar els guies no oficials, a qui s'atribueixen les males pràctiques. El regidor del districte, Jordi Rabassa, vol aïllar-los.

"Volem apartar qui no respecta els carrers i les places. Per tant, tots aquests grups que tenen 30, 40, 50 ...persones i que no cuiden l'entorn doncs hem de buscar el marc normatiu per aïllar-los el màxim possible."


La presidenta de l'Associació Professional de Guies de Turisme de Catalunya (APIT) , Inés Calzado, assegura que ells fan bé la seva feina.

"S'ha de controlar els que tenim i els que sabem que treballem bé i seguim les regles. Els de fora, s'ha de fer que compleixin les normes i que vinguin al nostre costat. Per a mi és bastant simple"

'Volem que els barcelonins recuperin la Boqueria'
Grups de turistes al mercat de la Boqueria (Catalunya Ràdio / Jordi Corbalan)

Els guies no podran utilitzar altaveus i hauran de fer les explicacions amb radioguies. A la resta de Barcelona, els grups amb guia no podran superar la trentena de turistes. Als mercats de la Boqueria, Santa Caterina i Sant Antoni es prohibeix l'entrada de grups de turistes els divendres i els dissabtes entre l'abril i l'octubre.

Els veïns, excèptics

Els veïns dels barris que pateixen les molèsties de la saturació turística creuen que s'han recollit les seves demandes però es pregunten qui vetllarà perquè l'acord es compleixi. Eva Vila, de la plataforma veïnal Fem Gòtic, troba excessius els grups de quinze persones.

"Volem saber com pensen controlar els accessos a aquests carrers i places que estan tan concorreguts. Com pensen regular aquests grups? I quinze persones a Ciutat Vella són moltes persones"

Els veïns adverteixen que el fet que els "free tours" hagin quedat al marge de l'acord perpetuarà la problemàtica. Recorden que sovint fan la seva activitat a les nits, amb el soroll i les molèsties que això comporta.

 
ARXIVAT A:
Turisme
Anar al contingut