El dos directius d'Escal UGS asseguts al banc dels acusats
El dos directius d'Escal UGS asseguts al banc dels acusats (ACN / Jordi Marsal)
Catalunya al Día

Els terratrèmols de la plataforma Castor, a judici

Dos exdirectius d'Escal UGS s'enfronten a sis i set anys de presó acusats de cometre diversos delictes contra el medi ambient

Actualitzat

L'Audiència de Castelló ha obert avui la vista contra l'expresident d'Escal UGS, Recaredo del Potro, i l'exconseller delegat, José Luis Martínez Dalmau, pel miler de terratrèmols que van provocar les injeccions de gas al magatzem submarí Castor a partir de setembre del 2013. El més important va arribar a 4,2 en l'escala de Richter

Els acusats i els seus advocats arribant a l'audiència de Castelló
Els acusats i els seus advocats arribant a l'Audiència de Castelló (TV3)

Els dos acusats han assegurat que les injeccions de gas al magatzem submarí no van superar les pressions màximes que podia admetre l'estructura. Del Potro i Martínez Dalmau s'han desentès de les decisions tècniques diàries, han explicat que van reduir els cabals de gas injectat pocs dies abans d'acabar i han minimitzat l'abast dels sismes. Recaredo del Potro ha assegurat a la Fiscal que ni tenia tasques executives ni tenia poders i que aquests requeien en el coordinador i director general de la companyia, Carlos Barat

"A partir de Nadal de 2007, en els últims cinc anys abans de la crisi sísmica, jo tenia només tasques de relació amb totes les administracions que hi intervenien per obtenir totes les llicències que feien falta"

Els dos directius jutjats, acusats de delicte ambiental, s'enfronten a peticions d'entre sis i set anys de presó. La Fiscalia demana també una multa de 15.600 euros i inhabilitació per a activitats geològiques i gasistes durant tres anys i mig. El ministeri públic demana una multa de 189.000 euros i la prohibició definitiva de fer activitats al subsol i el sistema gasista per a la mercantil Escal UGS. Considera que els acusats no van actuar de forma ràpida, eficaç i transparent quan van tenir el coneixement d'uns terratrèmols que van causar "intranquil·litat" a la població propera.
 

La vista arriba vuit anys després de l'episodi sísmic i no abordarà les possibles irregularitats en el disseny i la tramitació del projecte ni l'escàndol pel finançament i cost final, que pot superar els 2.000 milions d'euros que pagaran les arques públiques.

Dipòsits encara per segellar

Inicialment es va imputar 18 persones, entre les quals els responsables de l'Institut Geològic i Miner --que depèn del Ministeri d'Indústria i Medi Aambient-- que van emetre un informe que considerava apte el projecte. També van declarar com a imputats els qui van adjudicar el projecte a l'empresa Escal UGS.

A tots ells se'ls va arxivar la causa, i només Del Potro i Martínez Dalmau, s'asseuen al banc dels acusats. Mentrestant, les instal·lacions de la plataforma gasista segueixen al mateix lloc i els dipòsits s'estan acabant de segellar.

La plataforma de gas Castor
La plataforma de gas Castor (ACN)

Els afectats demanen indemnitzacions per dany moral

La plataforma Aplaca agrupa 123 afectats pels terratrèmols que exerceixen l'acusació particular. Reclamen a l'empresa una indemnització de 15.000 euros per a cadascú pels danys morals, pel pànic i la inseguretat viscuda durant aquells dies.

El president de l'entitat, Joan Ferrando, recorda que tot plegat va ser un despropòsit tècnic.

"Es va injectar gas de forma no prou estudiada geològicament i és un possible delicte: això té conseqüències a molts nivells. Que hi va haver moviments sísmics ha quedat demostrat, ara el que cal és demostrar que això va tenir efectes sobre la gent que els vam patir."

Pel jutjat de Castelló passaran, al llarg d'onze sessions i durant un mes, 189 testimonis, entre els quals hi ha una quarantena de pèrits i desenes d'informes tècnics.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut