Dos senglars buscant menjar a tocar de les cases del Nou Vendrell
Dos senglars buscant menjar a tocar de les cases del Nou Vendrell (Federació Xarxa Vendrellenca)
Catalunya al dia

Els senglars fan el porta a porta de les escombraries al Nou Vendrell

Els veïns de la urbanització estan atemorits i farts de la contínua presència dels animals als carrers

Actualitzat

La urbanització Nou Vendrell queda enmig del bosc, a la zona nord de la capital del Baix Penedès, a poca distància del nucli principal. Els veïns i la Federació Xarxa Vendrellenca estan preocupats per la quantitat de porcs senglars que des de fa setmanes campen pels carrers de la urbanització. La Manoli, veïna del carrer Flor de Lis, explica que els problemes arriben a generar situacions de risc:

"Fa por, francament, estem al costat mateix de la muntanya i de la riera, i l'altre dia el meu fill se'n va trobar un i se li va encarar. És una situació que ens preocupa."

El fet que els veïns posin al carrer els cubells per poder fer la recollida porta a porta facilita la feina als animals, que, dia sí i dia també, fan el recorregut carrer per carrer, tombant els cubells per buscar restes de menjar. Això provoca que les deixalles s'escampin i es generi més brutícia, i els veïns temen que tot plegat acabi desembocant en problemes de salut pública.

Els senglars fan caure els contenidors per a buscar menjar
Els senglars fan caure els contenidors per buscar menjar (Federació Xarxa Vendrellenca)

El Nou Vendrell és un dels tres nuclis del municipi que fa la recollida de residus porta a porta. Els veïns deixen el cubell amb la fracció que toca a la porta de casa al capvespre. L'entitat veïnal ha traslladat públicament la seva preocupació per la presència dels porcs senglars i han explicat que alguns fins i tot s'encaren amb els veïns que intenten espantar-los.

El problema s'ha agreujat els últims mesos a molts municipis catalans per la sequera i les altes temperatures.

Què hi diu l'Ajuntament?

Com que els senglars estan al costat d'un nucli habitat no es pot fer actuar els caçadors i cal posar una trampa per capturar-los. Segons l'Ajuntament, ja s'ha contractat una empresa per atrapar els animals.

Ara s'estan fent les feines per determinar el punt on s'ubicarà la gàbia: s'està fent vigilància amb càmeres per saber per on passen els senglars i poder capturar-los.  

Els veïns veuen des de els seus vehicles com famílies de senglars es passegen pels seus carrers
Els veïns veuen des dels seus vehicles com famílies de senglars es passegen pels carrers (Federació Xarxa Vendrellenca)

Des de les entitats veïnals recorden que el problema fa mesos que dura i reclamen celeritat a l'hora de buscar una solució. El president de l'Associació de Veïns Nou Vendrell, Alfonso Navarro, explica que gairebé cada dia passa el mateix:

"Són dues famílies amb tretze porquets petits que surten junts. Com que no troben menjar a la muntanya i hi ha veïns que els havien donat menjar, ara tornen a venir per buscar-ne.

Aprofiten que el camió de la brossa no passa fins a la mitjanit i ells surten del seu cau cap a les deu, un cop s'han tret les escombraries pel porta a porta, i van recorrent carrer per carrer i casa per casa, trencant els contenidors i els cubells, escampant per terra tota la brossa."

Un veí assenyala els camins per on transiten els senglars
Un veí mostra els camins per on transiten els senglars (Catalunya Ràdio/Montse Jené)

Els veïns estan atemorits perquè en algun cas grups d'animals els han arribat a empaitar quan sortien a posar els cubells amb la brossa. La situació ha fet que hi hagi veïns que hagin optat per guardar la brossa a casa i baixar-la fins al centre urbà per llençar-la als contenidors.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut