Els senglars baixen a la platja i es banyen a la piscina a Calafell
Porc senglar al pont de la C-31 a la urbanització Mas Mel, de Calafell
Catalunya al dia

Els senglars baixen a la platja i es banyen a la piscina a Calafell

En les últimes setmanes s'han vist aquests animals dins del nucli urbà i fins i tocar del mar, buscant menjar

Actualitzat

A Calafell, últimament s'han detectat porcs senglars que baixen fins a les zones més cèntriques i fins i tot arriben a la platja. Sobretot busquen menjar a les escombraries. 

L'Encarna va a caminar cada matí. Fa pocs dies, davant d'un supermercat, no només hi havia els cotxes i els clients amb carretons.

"Venia del Mercadona, de caminar com avui, i vaig veure que la policia els estava traient perquè no entressin a la carretera. N'hi havia dos o tres, una parella i el fill, i la gent mirant-los molt a prop. Ells anaven a la seva. Cada dia veus el terra més remenat, i més avall."

Famílies de  senglars surten a la nit a buscar menjar
Famílies de senglars surten a la nit a buscar menjar (Associació de Veïns de Bellamar)

L'Alexia, que fa vint anys que viu en una casa a tocar d'un bosquet a la urbanització Bellamar, està acostumada a la seva presència. Durant la pandèmia la seva presència va augmentar i cada nit veia grups de 8 o 10 senglars.

Ella ho relaciona amb la temporada de caça, quan s'escapen dels caçadors que fan batudes a les zones boscoses, i també amb la recerca de menjar.

"Aquí, com que hi ha poca brossa orgànica, no furguen les deixalles. Evidentment, a la platja, amb tota la part de restauració, hi troben més el que busquen. Baixen pel costat de Louie Vega, i per la riera de l'Alorda Parc."

Els senglars entren a casa

La presència cada vegada més freqüent de porcs senglars a Calafell s'ha convertit en un problema greu. Els animals no demostren tenir cap por a la proximitat amb les persones.

En les últimes setmanes s'han donat situacions inèdites, com la d'un grup de senglars que va entrar en una finca de Segur de Calafell, on es va estar uns dies, i fins i tot se'ls va veure banyant-se a la piscina.

Van ser els Agents Rurals els que es van encarregar de sedar-los i retornar-los al bosc.

La urbanització Mas Mel, propera a zones cèntriques de Calafell
La urbanització Mas Mel, a prop de zones cèntriques de Calafell (Catalunya Ràdio / Montse Jené)

Un altre cas va ser el de l'entrada de la urbanització Mas Mel, al costat de la C-31, on la policia va haver d'interceptar un exemplar adult perquè no provoqués un accident. Aquesta és la principal preocupació de l'Ajuntament de Calafell i en particular del regidor de Medi Ambient, Aaron Marcos.

"Crec que el risc més preocupant és el de la vialitat. Fa temps que apostem per treure les vies ràpides de Calafell, que és on ens podem trobar aquest animal, perquè s'acosta a zones urbanes per alimentar-se de deixalles o a l'estiu busca punts d'aigua si hi ha molta sequera. El que ens preocupa és que entrin a la carretera i es produeixin situacions de risc com frenades."

L'abandonament de conreus, i com a conseqüència la falta de menjar disponible per a ells, fa que baixin al poble, segons l'opinió d'aquest representant del govern municipal.

Dos problemes afegits que assenyala són la hibridació amb espècies domèstiques, perquè temen menys l'home, i el fet que hi hagi persones que els donen menjar.
 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut