Les imatges de la vida quotidiana dels soldats són poc habituals
Les imatges de la vida quotidiana dels soldats són poc habituals
Catalunya al dia

Els rodets perduts d'un oficial nazi de la Legió Còndor

Descobreixen, en un mercat de carrer de Londres, dues-centes fotografies inèdites de la vida quotidiana d'aquesta unitat militar a la Guerra Civil

Actualitzat

La casualitat està darrere d'aquesta història que ha acabat amb una troballa inèdita que permet conèixer més coses de la Legió Còndor. Es tracta d'una força d'intervenció que va actuar al bàndol franquista en capítols com la Batalla de l'Ebre o el bombardeig de Guernica. El fotògraf John Knowles va comprar per quaranta euros, en un mercat de carrer de Londres, dues-centes fotografies inèdites de la vida quotidiana d'aquesta unitat militar a la Guerra Civil. Una noia les havia posat a la venda al costat d'altres objectes personals, a la porta de casa. 

Les imatges tenen la particularitat que estan fetes per un aficionat, amb gairebé tota seguretat un oficial alemany que va combatre a la Guerra Civil. Mostren escenes de la vida quotidiana, de moments d'esbarjo i descans dels seus membres.

Les fotografies estaven en rotlles antics de 35 mil·límetres
Les fotografies estaven en rotlles antics de 35 mil·límetres (Cedida, Ministeri de Cultura )

L'expert catedràtic d'Història Contemporània de la Rovira i Virgili Joan Maria Thomàs ha estat l'encarregat de verificar les imatges. Explica que molts membres de l'exèrcit portaven càmeres:

"La Guerra Civil Espanyola i la II Guerra Mundial són guerres molt fotografiades, de vegades pels mateixos combatents.

Si hi afegim l'exotisme, entre cometes, que podia significar per als joves alemanys anar a combatre a Espanya, estem convençuts que hi devia haver molta gent que portava càmera.

Estem segurs que aquestes fotografies les va fer un oficial, una persona amb mitjans econòmics. "

La Legió Còndor era una unitat militar integrada per personal voluntari de l'exèrcit alemany
La Legió Còndor era una unitat militar integrada per personal voluntari de l'exèrcit alemany (Ministeri de Defensa)


Investiguen qui va fer les fotografies

Una de les incògnites és saber d'on han sortit les dues-centes fotografies. La noia que les va vendre va explicar que eren del seu avi, que era un executiu de banca alemany expatriat a Anglaterra. 

Quan Knowles va revelar els rodets va veure que hi apareixien oficials alemanys
Quan Knowles va revelar els rodets va veure que hi apareixien oficials alemanys (Ministeri de Cultura)

Thomàs assegura que, ara per ara, és un dels grans misteris d'aquesta investigació perquè no han pogut tornar a contactar amb la noia:

"Una de les principals qüestions d'aquesta història és saber quina relació tenia l'avi de la noia amb l'autor de les fotografies. Ja és força sorprenent que es tracti d'un banquer d'origen alemany a Londres."

Ara han creat una xarxa de treball amb arxivers i historiadors alemanys per esbrinar més coses sobre aquestes imatges. 

La Legió Còndor a Catalunya

Aquesta unitat militar va tenir un paper molt actiu al país, sobretot a la Batalla de l'Ebre. Van participar en la destrucció del poble de Corbera d'Ebre. La Sénia, al Montsià, va acollir un dels seus principals aeròdroms.

Thomàs està convençut que hi ha fotografies captades a Catalunya, tot i que són difícils d'identificar:

"El problema és que son fotografies que capten escenes quotidianes de gent que pot estar en una piscina o prenent un aperitiu. Això és molt difícil d'identificar perquè estem parlant d'establiments on no hi ha gaires referències per poder ubicar l'acció."

El Poble Vell de Corbera d'Ebre està immers en un procés rehabilitació i consolidació
El poble vell de Corbera d'Ebre està immers en un procés de rehabilitació i consolidació 

Knowles ha donat els negatius, que han arribat per valisa diplomàtica des de l'ambaixada espanyola a Londres fins al Centre de Documentació de Memòria Històrica.

John Knowles fa arribar les imatges a l'embaixada espanyol a Londres
John Knowles fa arribar les imatges a l'ambaixada espanyola a Londres (Cedida Ministeri Assumptes Exteriors)

El trasllat ha estat molt complicat perquè els negatius són altament inflamables i s'han hagut de prendre mesures excepcionals per poder-los transportar en avió.

Thomàs ha informat de la troballa el Memorial Democràtic de Catalunya, del qual és membre del consell assessor, i el Museu per la Pau de Guernica. Ha proposat que les tres entitats organitzin una exposició itinerant, quan les imatges estiguin documentades i hagin resolt tots els enigmes. 

 

 
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut