Els preus del pisos disparen els canvis de residència
Viure a l'àrea metropolitana de Barcelona, cada cop més car (Unsplash/Logan Armstrong)
Catalunya al dia

Els preus dels pisos disparen els canvis de residència

A tota la regió metropolitana de Barcelona augmenta la dificultat per trobar un habitatge assequible i adequat, segons un estudi encarregat per l'AMB

Mar Riera / Elisa Omedes

Cada cop hi ha més habitants de la regió metropolitana que decideixen canviar de casa, molts per motius econòmics, d'altres per millorar. És la principal conclusió de l'Enquesta de Cohesió Urbana (ECURB) 2022, feta per l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona, l'IERMB.

Si pugen els preus, augmenta la mobilitat

A dos de cada tres habitants de la regió metropolitana de Barcelona li sembla difícil trobar una casa adequada a les seves necessitats, que puguin pagar i que estigui situada al seu barri o al seu entorn. L'any 2017, aquesta percepció la tenien el 50,5%. Cinc anys després, el 2022, ha pujat al 64,3%.

En aquest temps, la mobilitat residencial s'ha multiplicat per tres. Del 8,8% de població metropolitana que es va traslladar l'any 2017 s'ha passat al 28,3% el 2022. És a dir que l'any passat més d'1.100.000 persones van canviar de domicili.

Els preus del pisos disparen els canvis de residència
Els canvis residencials són habituals a tota la regió metropolitana (Unsplash/Pere Jurado)

La majoria ho van fer per anar a viure a un pis o un entorn millor (38,9%) o perquè van formar una nova llar (30,4%), però aquests motius han anat perdent pes respecte als motius econòmics o forçats, que ja suposen el 24% dels casos, 10 punts més que fa cinc anys.

L'encariment de l'habitatge és, doncs, un factor cada cop més present, explica Sergio Porcel, cap de l'Àrea de Cohesió Social i Urbana de l'IERMB:

"L'increment de preus de l'habitatge ha esperonat la mobilitat residencial. És un dels principals factors que ha provocat aquest increment de canvis residencials: un de cada quatre canvis residencials es produeix per motius econòmics. És població que intenta trobar un habitatge a un preu adequat per a la seva economia."

El preu de l'habitatge és un dels factors decisius a l'hora d'escollir el lloc de residència. De cara al futur immediat, el 30% de la població metropolitana preveu canviar d'habitatge:

"Partíem d'un model de sistema residencial força rígid, on la majoria de població vivia de propietat, i això la feia molt arrelada al territori. Ara estem evolucionant cap a un sistema residencial més dinàmic, on el lloguer està guanyant cada cop més terreny i les dinàmiques del mercat immobiliari estan esperonant aquests canvis residencials."

A la ciutat de Barcelona, el 40% de la població viu de lloguer, mentre que a la resta de municipis de l'àrea metropolitana el percentatge baixa al 30%.

Tan difícil a la capital com a la resta de la regió

Barcelona continua sent un dels àmbits amb més problemes per trobar un habitatge assequible. Però, en els últims cinc anys, aquesta percepció s'ha anat igualant, explica Sergio Porcel.

"Hi ha hagut efecte contagi dels problemes d'accés a l'habitatge de la ciutat central cap a la resta de la regió metropolitana en pocs anys. En els últims cinc anys la percepció de dificultats per trobar un habitatge assequible al mateix barri de residència s'ha incrementat en 15 punts, ha passat del 50% al 64%."

A totes les àrees de la regió metropolitana, més de la meitat de la població té problemes per trobar un habitatge en condicions. La ciutat de Barcelona és una de les zones amb un percentatge més alt, el 66,1%, però ja la superen el delta del Llobregat, amb el 69,4%, i el Maresme, amb el 67%.

Barcelona es manté

Tot i això, la majoria de canvis de residència es donen a la mateixa ciutat. Gairebé un terç de la població que s'ha traslladat d'habitatge ho ha fet a Barcelona mateix. De fet, el 2022 és l'any en què més persones han fet una mudança per quedar-se dins de la mateixa ciutat.

Els preus del pisos disparen els canvis de residència
L'encariment de l'habitatge, factor de mudança (Usplash/Ewoud Van den Branden)

Hi ha pocs fluxos territorials. Els moviments de la resta de la regió cap a Barcelona han estat del 7% el 2022, i a la inversa, del 12%.

La importància del barri

La vida quotidiana de la població es mou en dos àmbits diferenciats, cadascun amb activitats específiques.

El barri és l'espai on es fa la compra alimentària, es va al metge de capçalera, i es fan les gestions bancàries i les activitats esportives. També és on hi ha la xarxa de suport familiar i d'amistats, a qui es recorre quan hi ha problemes econòmics, dificultats per trobar feina o malestar emocional.

Els preus del pisos disparen els canvis de residència
El barri és on es fa vida; la feina, més lluny (Unsplash/Xavi Cabrera)

El 2022, el 85,5% de la població es declarava satisfeta amb el seu barri. Al mateix temps, però, en cinc anys han crescut significativament les valoracions negatives d'alguns aspectes com la qualitat ambiental, la disponibilitat d'aparcament, l'estat de l'entorn i la seguretat ciutadana.

Més enllà del barri, hi ha l'àmbit metropolità, amb més pes any rere any: ara mateix, prop de la meitat de la població que té feina, el 48,1%, treballa en un municipi metropolità diferent del seu lloc de residència.

ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut