Humanitzar els Golluts de Ribes
Coberta del llibre que s'ha publicat sobre els golluts
Catalunya al dia

Els golluts de Ribes: ni folklore ni bruixeria

Un llibre que s'ha publicat ara humanitza i trenca mites sobre aquest col·lectiu

Actualitzat

Qui eren els golluts de Ribes? És el que explica el llibre "Els misteris dels golluts o nans de Ribes". Un llibre que vol humanitzar aquest col·lectiu i trencar els mites que fins ara els han encasellat en històries d'esoterisme i el folklore.

Es tracta d'un grup social que vivia marginat en una zona de Ribes de Freser anomenada Vila d'Amunt, prop del castell de Sant Pere i altres pobles de la vall. Es distingien per la seva baixa estatura i alguns d'ells tenien un bony sota el coll, anomenat goll.

Humanitzar els Golluts de Ribes
Foto antiga del barri on vivien els golluts de Ribes de Freser (arxiu Miquel Sitjar)

La investigació que han fet els ribetans Miquel Sitjar i Joaquim Roqué ha permès confirmar l'existència dels nans o golluts de Ribes i recopilar informació de finals del segle XIX que era desconeguda a Catalunya.

Humanitzar els Golluts de Ribes
Miquel Sitjar i Joaquim Roqué, autors del llibre (Albert Requena López)

Miquel Sitjar explica que els nans o golluts eren un grup social autòcton de la vall de Ribes que no van voler participar en el progrés que va suposar la mineria de la zona i van voler mantenir el seu estatus.

"Hi ha un moment determinat en el qual hi ha un seguit de gent que s'automarginen del progrés econòmic i continuen portant una vida de pastor, de pagès, quan aquí, a la vall, ja havia començat una primera industrialització relacionada amb la mineria."

Què és un goll?

Aquesta marginació social, segons Sitjar, els va portar a tancar-se com a grup, i les relacions endogàmiques entre familiars podria ser l'origen del cretinisme que també se'ls atribuïa, segons escrits de l'època.

El goll és una protuberància al coll que es produeix per la inflamació de la glàndula tiroide per falta de iode. El que no queda clar, segons Joaquim Roqué, és si el goll era una malaltia específica d'aquest grup social.

"La discussió que tenien al segle XIX, i no ha quedat aclarida, era si aquesta ètnia duia el goll incorporat o era una malaltia. Aquesta era una mica la dicotomia, i una de les conclusions que s'acaben extraient del que van veure és que la comunitat era diferent, eren persones diferents, que per la seva condició social, la seva malnutrició, van desenvolupar el goll, però el goll no era intrínsec de com eren ells."

Humanitzar els Golluts de Ribes
Dues imatges de golluts de la vall de Ribes (David MacRitchie)

Per Joaquim Roqué, la rellevància internacional que va tenir el fenomen dels nans i golluts de Ribes al segle XIX arran d'un article del diputat a les corts espanyoles Miguel Morayta al diari El Globo va originar un efecte crida entre els antropòlegs anglosaxons per veure'ls en persona.

"El que demostren aquests documents, quan es van escriure, és la fal·lera que va provocar el naturalista Charles Darwin per descobrir noves espècies, races, botànica, en tots els aspectes. Llavors què va passar? Quan tota aquesta gent va venir ja s'havien disgregat els golluts. O sigui, quan van arribar en trobaven però no en trobaven en la quantitat que Morayta havia dit en el seu article. Per què? Doncs perquè el negacionisme que hi va haver al poble i a la vall i a la comarca va fer que s'anessin escampant."

Miquel Sitjar apunta que el llibre pretén donar una visió més científica a tot el que s'ha publicat fins ara del fenomen dels nans i golluts.

"L'objectiu d'aquest llibre justament és intentar escapar del folklore, tot i que també en parlem, perquè també hi ha sigut, i de l'esoterisme, que també hi ha sigut, i intentar situar aquest fenomen en una línia el més objectiva i científica possible."

Humanitzar els Golluts de Ribes
Presentació del llibre al Teatre Municipal de Ribes de Freser (Albert Requena López)

Un llibre que ja s'ha presentat amb el Teatre Municipal de Ribes de Freser ple de gent, i que també vol ser un reconeixement cap als golluts de Ribes tal com ja es fa amb els festivals de cinema Gollut i Terra Gollut.

 

 
ARXIVAT A:
Cultura popular
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut