Els galliners mòbils, una nova eina per gestionar els terrenys de pastura
Els galliners mòbils, una nova eina per gestionar els terrenys de pastura (ACN / Marta Lluvich)
Catalunya al dia

Els galliners mòbils arriben a Catalunya

La "Chicken caravan" és un invent australià que permet millorar la gestió de les pastures i augmentar el benestar dels animals

A mesura que trepitgen el terra i mengen l'herba, les gallines erosionen el terreny i acaben pasturant sobre zones ermes i brutes. Per això un granger australià va pensar que calia trobar una manera de desplaçar les gallines, perquè sempre trobin espais de pastura fresca.

Els terrenys on hi ha gallines s'erosionen ràpidament i no hi creix vegetació
Els terrenys on hi ha gallines s'erosionen ràpidament i no hi creix vegetació (Unsplash)

El jove Daniel O'Brien va inventar fa 10 anys la "Chicken caravan", un galliner sobre rodes que es desplaça perquè les gallines no hagin de pasturar sempre sobre el mateix terreny.

Daniel Obrien va fundar l'empresa 'Chicken Caravan' el novembre de 2011 i el 2013 va guanyar el premi al millor invent per a granges d'Austràlia
Daniel Obrien va fundar l'empresa "Chicken caravan" el novembre de 2011 i el 2013 va guanyar el premi al millor invent per a granges d'Austràlia (Chickencaravan.com)

La primera "Chicken caravan" de Catalunya arriba al Pallars Sobirà

La Núria Padrós volia impulsar un negoci d'ous ecològics al Pallars Sobirà. Tenia els terrenys i sabia on anar a buscar les gallines, però li preocupava la gestió del terreny:

"Els galliners tradicionals són fixos, i els prats on hi ha les gallines s'acaben pelant, l'herba desapareix i arriba un moment que allò és un fangar. Volíem evitar aquesta erosió del sòl."

 

La Núria Padrós ha fet molta recerca abans d'impulsar el seu negoci de gallines ecològiques al Pirineu
La Núria Padrós ha fet molta recerca abans d'impulsar el seu negoci de gallines ecològiques al Pirineu (ACN / Marta Lluvich)

Buscant informació per internet va descobrir que la millor solució eren els galliners mòbils, que permeten que les gallines vagin canviant de terreny de pastura.

Però l'únic model existent al mercat era a Austràlia:

"Buscant alternatives vam trobar aquestes caravanes d'un inventor australià. Vam contactar-hi i ens van dir que ens en podien vendre una a través d'un distribuïdor europeu. I ara és la primera 'Chicken caravan' de Catalunya i d'Espanya."

 

 

Abans de comprar el galliner mòbil, va contactar amb un granger del sud de França que l'havia adquirit uns mesos abans, i la seva experiència la va acabar de convèncer.

 

Com funciona el galliner mòbil?

Durant el dia, les gallines pasturen a l'exterior, en un terreny delimitat per una tanca mòbil. Només s'acosten al galliner mòbil per menjar, beure o posar-se sota cobert si fa mal temps.

Durant el dia, les gallines pasturen lliurement per un terreny acotat. A la nit, se'n van a dormir al galliner mòbil on ponen els ous
Durant el dia, les gallines pasturen lliurement per un terreny acotat. A la nit, se'n van a dormir al galliner mòbil on ponen els ous (ACN / Marta Lluvich)

Quan es fa fosc, un sensor electrònic obre les portes del galliner i els animals hi entren a dormir. Es col·loquen en una estructura metàl·lica que imita les branques dels arbres:

"Quan es pon el sol, les portes del galliner s'obren automàticament i elles se n'hi van soles. A dins hi ha unes perxes on es col·loquen per dormir còmodament."

 

 

Un cop les gallines entren a la caravana, les portes es tanquen i el remolc es pot desplaçar a un altre punt on hi hagi herba fresca i noves pastures:

"Nosaltres tenim un terreny de 5 hectàrees. L'hem fraccionat en diverses parts, i cada setmana posem la caravana a un lloc diferent. Així el terreny té prou temps de regenerar-se i les gallines sempre troben herba fresca."

El galliner mòbil inclou abeuradors, menjadores, zones d'ombra i rampes perquè les gallines hi puguin accedir
El galliner mòbil inclou abeuradors, menjadores, zones d'ombra i rampes perquè les gallines hi puguin accedir (ACN / Marta Lluvich)

El galliner mòbil, que està pensat per a productors ecològics, també porta una tanca flexible per delimitar el terreny on poden pasturar.

Però no només això. També inclou menjadores i abeuradors, i té un mecanisme que recull i neteja els ous que ponen les gallines.

 

 

A banda de la caravana i les tanques perimetrals que inclou, la Núria també té dos gossos de protecció, que vigilen les gallines i les protegeixen de possibles atacs de depredadors.

 

A més de la tanca perimetral que ja incorpora el galliner mòbil, la Núria ha adquirit un gos de protecció que acompanya les gallines des del primer dia
A més de la tanca perimetral que ja incorpora el galliner mòbil, la Núria ha adquirit un gos de protecció que acompanya les gallines des del primer dia (ACN / Marta Lluvich)

 

Una granja de gallines mòbil i ecològica a l'Alt Pirineu

La Núria ha estrenat el galliner mòbil fa poques setmanes amb un centenar de gallines ecològiques. Després d'uns primers dies d'aclimatació, els animals ja s'han acostumat a l'aparell i ponen ous amb normalitat.

De fet, ja ha començat a comercialitzar els ous a botigues i comerços de proximitat del Pirineu amb el segell de "la Bana".

Els ous del galliner mòbil es comercialitzen amb el nom de 'la Bana', un nucli del municipi de Tirvia, al Pallars Sobirà
Els ous del galliner mòbil es comercialitzen amb el nom de "la Bana", un nucli del municipi de Tírvia, al Pallars Sobirà (ACN / Marta Lluvich)

La seva intenció és ampliar el negoci amb 300 animals més, que l'obligaran a adquirir tres nous galliners mòbils.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut