Ratafia en elaboració (Confraria de la ratafia)
Catalunya al dia

El secret d'una bona ratafia

La Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners celebra la 40a edició, amb l'expresident Quim Torra com a confrare d'honor

Actualitzat
TEMA:
Turisme

Diuen que beure ratafia és com fer "un glop de natura profunda, de cultura embotellada". Una beguda que omple cuines, cellers i taules de moltes cases a Catalunya i aquests dies -especialment- dels veïns de Santa Coloma de Farners, a la comarca de la Selva.

I és que des d'aquest dijous hi celebren la Festa de la Ratafia, que arriba a la 40a edició.

Processó de la Confraria de la Ratafia, un dels actes destacats de la festa (Confraria de la Ratafia)

Ratafia exclusiva

Per celebrar aquesta edició, el mestre ratafiaire Xavier Codina -que ha participat en totes les edicions del concurs de la festa- ha elaborat una ratafia exclusiva: la Ratafia Volem. És una edició especial, limitada i numerada amb 500 unitats, que ha estat embotellada a La Sobirana Cooperativa, una entitat formada per 3 joves de Santa Coloma de Farners i que va néixer durant la pandèmia.

Es tracta d'una ratafia inspirada en el territori, tal com explica Codina:

"És una maceració de les herbes que bàsicament fa servir la gent de Santa Coloma per fer la seva ratafia, com ara poniol, menta, cap d'ase..."

Xavier Codina detalla una de les claus per elaborar una bona ratafia. Senzilla i eficaç:

"Per anar bé, s'ha d'anar xinxollant la garrafa on es barregen els ingredients, cada vegada que la veus. Hi passes, xinxolles."

Xavier Codina, mestre ratafiaire amb la ratafia commemorativa Ratafia Volem (Laia Claret/Catalunya Ràdio)

A banda, per commemorar aquesta edició, també s'ha fet l'exposició i la capsa col·leccionable Volem Ratafia, que explica la relació de Santa Coloma amb la beguda i que es podrà veure durant el mes de novembre a la Casa de la Paraula.

Concurs d'abast internacional

Un dels fets diferencials de la festa és que s'escullen les 3 millors ratafies a concurs. Aquest any, se n'han presentat 214 i n'hi ha de diversos països del món, tal com detalla Xavi Amat, membre de la Confraria de la Ratafia, que és qui organitza la festa:

"Hi ha un nivell molt alt al concurs de ratafia de Santa Coloma de Farners. Aquest any, s'hi han presentat ratafies del Canadà, d'Holanda i una sorpresa: una ratafia d'Austràlia!"

Imatge de la valoració d'una membre del jurat d'un dels concursos de ratafia (Confraria de la ratafia)

Quim Torra, confrare d'honor

Durant la Gala de la Ratafia, divendres dia 12 al vespre, la Confraria de la Ratafia nomenarà Confrare d'Honor el colomenc Quim Torra, 131è president de la Generalitat de Catalunya. L'hi atorguen perquè, "més enllà de la tasca com a president del país, té un llarg bagatge personal i familiar en el món ratafiaire", segons els organitzadors.

De fet, en la seva primera trobada amb Pedro Sánchez a La Moncloa, Torra va regalar al president espanyol una ampolla de ratafia.

Tradició i innovació

La fira suposa un punt de trobada tant per a famílies com per a ratafiaires experts. S'hi pot trobar la Fira de Ratafies i altres productes artesans, on es podran degustar i comprar la majoria de ratafies comercials del país. O també la fira d'aliments elaborats amb ratafia, com ara coques, melmelada i xocolata.

Una de les receptes de ratafia més antigues a l'arxiu de Santa Coloma de Farners. Data del 1842.

Aquest any, els organitzadors també estrenen una aplicació en què, a banda de trobar-hi totes les activitats, també farà la funció de moneder per als tiquets de tast de la fira comercial de ratafies.

La intenció és restringir l'ús de diners en efectiu i augmentar la seguretat evitant el contacte, tenint en compte que la Covid encara no ha marxat.

ARXIVAT A:
Turisme
Anar al contingut