La continuïtat de Pueyo a l'alcaldia de Lleida, pendent de negociacions contra natura
L'alcalde de Lleida, el republicà Miquel Pueyo, pendent de la moció de censura
Catalunya al Dia

El PSC busca suports a contrarellotge per fer fora Pueyo de l'alcaldia de Lleida

Queden dues setmanes per presentar una moció de censura contra l'alcalde republicà. El PSC proposa un govern alternatiu amb el Comú i el suport del PP

Actualitzat

Situació incerta pel republicà Miquel Pueyo a l'alcaldia de Lleida, ja que després de perdre la qüestió de confiança a què es va sotmetre a l'últim ple del 2021, ara potser haurà de fer front a una moció de censura.

El límit perquè es voti la censura és el 27 de gener i perquè prosperi calen 14 dels 15 regidors de l'oposició. La iniciativa l'ha presa el PSC —el principal grup de l'oposició amb set regidors— que busca suports per fer fora l'alcalde i planteja un govern alternatiu amb el Comú, exsocis d'Esquerra i Junts a la Paeria fins fa set mesos.

Però amb el PSC i el Comú de Lleida no n'hi ha prou, i per formar un govern en minoria hauria de tenir, també, el suport del Partit Popular. Els populars a Lleida s'hi posen bé i demanen consens per aconseguir un canvi d'alcalde. Fins i tot estan disposats a compartir govern amb el Comú, als antípodes ideològics. 

Qüestió de confiança fallida

L'actual alcalde va perdre la qüestió de confiança al ple del 27 de desembre. Va decidir passar per aquesta votació després de perdre també l'aprovació dels pressupostos per a aquest any. Si a final de mes l'oposició no s'ha posat d'acord per tirar endavant la censura, Pueyo serà ratificat en el càrrec i a més a més els comptes s'aprovaran automàticament.

El paer en cap sempre ha confiat que els partits de l'oposició no puguin consensuar una alternativa de govern i que, per tant, ell segueixi al capdavant de la Paeria i a més a més amb uns pressupostos aprovats que serien els més quantiosos de la història, amb 196 milions d'euros.

Des de finals d'any que s'arrossega la crisi municipal. Inicialment Esquerra Republicana i Junts per Catalunya, tots dos socis de govern, van anunciar un acord amb el Comú per aprovar els comptes, però a última hora els exsocis es van abstenir argumentant que trobaven a faltar partides pressupostàries que garantissin els acords que havien pactat.

La continuïtat de Pueyo a l'alcaldia de Lleida, pendent de negociacions contra natura
Representants dels grups municipals del PSC i del Comú de Lleida han començat a parlar de la moció de censura (PSC)

El Comú, "sense presses" i amb dos escenaris possibles

El Comú de Lleida —que té dos regidors a la Paeria— estudiarà la proposta del PSC de formar un govern alternatiu. Es debatrà als òrgans de la formació, amb la previsió que la decisió final la prengui una assemblea extraordinària. El portaveu del Comú, Sergi Talamonte, treballa sense pressa perquè tenen dos escenaris diferents sobre la taula.

"El primer és facilitar una moció de censura lligada a la qüestió de confiança, amb el límit del 27 de gener. Però hi ha una segona opció: permetre ara que els pressupostos tirin endavant però seguir parlant amb el PSC d'una futura moció de censura que es presentaria quan es cregués convenient."

Sigui com sigui, des del Comú valoraran formar un govern amb els socialistes tot i admetre les contradiccions i dificultats d'aquesta opció.

"Ho estudiarem malgrat la dificultat que suposa que sigui un govern en minoria i les diferències que a hores d'ara tenim amb el PSC i que arrosseguem d'anteriors mandats en temes cabdals de model de ciutat, com el parc comercial de Torre Salses, aspectes de mobilitat o la gestió de l'alberg de temporers."

El PSC busca suports a contrarellotge per fer fora Pueyo de l'alcaldia de Lleida
D'esquerra a dreta, el líder del PSC a la Paeria Miquel Pueyo, el portaveu Jaume Sellés i la regidora Begoña Iglesias al ple del 10 de desembre del 2021(Cedida pel PSC)

El PSC, optimista 

En aquest punt de les negociacions, després de reunir-se amb la resta de grups, el portaveu del PSC, Jaume Sellés, veu possible el canvi:

"La nostra conclusió és que el canvi a la ciutat de Lleida no només és necessari sinó que a hores d'ara és molt possible i, per això, el PSC farà tot el que sigui raonable i estigui al seu abast per materialitzar-lo."

El PSC busca suports a contrarellotge per fer fora Pueyo de l'alcaldia de Lleida
Xavier Palau, del PP (a la dreta) encaixa la mà al qui era candidat d'ERC a la Paeria, Miquel Pueyo, el 5 de juny del 2019(Salvador Miret (ACN)

El PP reclama un lloc al possible govern alternatiu

El portaveu del PP, Xavier Palau, ja ha ofert els dos regidors populars per formar un nou govern:

"Només des de la generositat i sense vetar ningú podrà fer-se efectiu aquest canvi imprescindible a Lleida, i en aquest sentit estem disposats a posar-hi de la nostra part, volem contribuir-hi amb el compromís de formar part d'un nou govern, perquè només des de dins podrem vetllat pel compliment dels acords programàtics d'una possible moció."

La resta de l'oposició la formen quatre regidors no adscr

 

 

its: tres dels quals provenen de Ciutadans, un partit en crisi a Lleida, i el quart és Sergio Gonzàlez, fins fa poc regidor de Junts per Catalunya.

El PSC busca suports a contrarellotge per fer fora Pueyo de l'alcaldia de Lleida
Els regidors del Comú Elena Ferre i Sergi Talamonte en el moment d'anunciar que trencaven el govern tripartit de la Paeria el 16 de juliol del 2021 (Anna Berga/ACN)

Un govern en minoria des de l'estiu de l'any passat

L'actual crisi a la Paeria s'explica perquè el govern d'Esquerra i Junts per Catalunya està en minoria des de l'estiu de l'any passat, quan es va trencar el tripartit i el Comú va abandonar el govern. La ruptura es va consumar després que l'alcalde Miquel Pueyo destituís Sergi Talamonte com a tinent d'alcaldia. Les relacions entre Esquerra i el Comú eren tenses i van passar a ser especialment crítiques arran del projecte comercial de Torre Salses.

El PSC busca suports a contrarellotge per fer fora Pueyo de l'alcaldia de Lleida
Talamonte (Comú), Pueyo (ERC) i Postius (JxCat) el dia que es va firmar el pacte d'investidura el 2019 (ACN)
 
Anar al contingut