L'agutzil de l'Albi, Maiquel Moragues, fa els pregons des d'una petita habitació de la casa de la vila
Catalunya al dia

El pregó de poble sobreviu al telèfon mòbil

Desenes de viles de tot Catalunya mantenen una tradició oral en què l'agutzil informa els veïns dels principals fets d'interès a través d'altaveus

Actualitzat

El toc de campanes, els nens jugant a la plaça o l'anar i venir dels tractors són elements indestriables del paisatge sonor del món rural, però n'hi ha un que encara ressona en molts pobles d'arreu del país malgrat l'avenç imparable de la digitalització.

Parlem del pregó, uns missatges informatius i de servei que es fan arribar als veïns i veïnes a través d'altaveus i sistemes de megafonia. Cada poble té el seu protocol i tradició, però sol ser l'agutzil qui s'encarrega de fer els pregons entre les moltes tasques que té encomanades.

Els pregons encara sonen a l'Albi, un poble de les Garrigues amb 762 habitants (Catalunya Ràdio / Roger Segura)

Avís musical amb sardanes a l'Albi

Fa uns quatre anys que en Maiquel Moragues, agutzil de l'Albi, fa els pregons d'aquest poble de les Garrigues. Els pronuncia des d'una petita habitació de la casa de la vila, on hi ha instal·lat un equip de so.

L'agutzil fa sonar un parell de minuts de música per posar en alerta els habitants del poble i que tinguin temps d'obrir la finestra i parar l'orella. Gairebé sempre els posa sardanes i, tot seguit, encén el micròfon, saluda i explica els missatges del dia de forma clara i concisa.

"Bon dia. Es fa saber que, avui al matí, a la plaça, hi ha mercat. Hi ha la parada de fruita i verdura, i la del bacallà. Gràcies."

Els dijous a les 9 del matí anuncia les parades que hi ha al mercat, però durant la setmana també difon comunicats de les entitats, informa de les defuncions o fa saber altres notícies d'interès i de servei

Cada dijous a les 9 h, el pregó de l'Albi informa de les parades que hi ha al mercat de la plaça (Catalunya Ràdio / Roger Segura)

Els albinencs i albinenques hi estan molt avesats, com en Josep Ramon Trepat, un jove del poble que ha sentit els pregons tota la vida. 

"Quan sents la música, ja et salta la guspira i penses: a veure què diuen ara? Ho he viscut tota la vida i crec que és una part més del poble."

Els pregons tenen una clara vocació de servei i són molt útils, sobretot, per a la gent gran. Veïnes com l'Elvira i la Montserrat destaquen que així poden estar al dia de tot allò que passa a la vila.

"No tothom sortim als carrers a llegir els rètols on s'informa de les coses que es fan. De vegades no hi sento gaire i he de córrer d'una finestra cap a una altra des d'on se sent més."

L'agutzil sol llegir els pregons un parell de vegades per si algú no arriba a temps d'escoltar-lo a la primera.

Maiquel Moragues s'encarrega de fer els pregons de l'Albi i de totes les tasques que són pròpies d'un agutzil (Catalunya Ràdio / Roger Segura)

Una tradició que es modernitza

Els pregons que es difonen per megafonia són un fet relativament modern perquè, com explica Isabel Saavedra, abans l'agutzil es feia sentir carrer per carrer. 

"A cada cantonada tocava la trompeta i, després, feia el pregó. Ara ja s'ha modernitzat i ho fan per l'altaveu, i em sembla molt bé."

A l'Albi, fins i tot l'alcaldessa, Anna Feliu, fa algun pregó de tant en tant. Explica que, si calgués, podria fer-lo des de casa i no haver de desplaçar-se fins a l'Ajuntament. 

"Des de casa pots trucar a un telèfon amb el qual s'accedeix a l'aparell. Des de casa pots engegar la música que sona, fer el pregó i dir el que convingui. També s'innova en aquest fet tan tradicional."

L'alcaldessa explica que fa un temps van decidir que, quan s'anuncia una defunció, soni 'El cant dels ocells' en lloc d'una sardana. A més, per reforçar les bones notícies, des de fa un temps també es fan pregons dels naixements.

Pobles com Bellvís, al Pla d'Urgell, disposen d'altaveus repartits pel municipi perquè els pregons arribin a tots els veïns (Ajuntament de Bellvís)

Els pregons per telèfon mòbil

Els pregons per megafonia es complementen amb una versió digital que permet tenir els veïns informats a través del mòbil. Ho fan possible aplicacions com eBando o Vilaconnect, una eina que, com explica Ivan Bertran, de la Diputació de Lleida, ja fan servir més de 100 ens locals.

"Aquesta eina permet categoritzar el tipus d'informació que es vol rebre. Si interessen només esdeveniments, notícies, incidències que hagin succeït al municipi, defuncions, etcètera."

L'avantatge d'aquestes aplicacions és que els veïns que estudien o treballen fora, per exemple, poden estar informats a l'instant de tot allò que passa al poble.

A més, si ho volen, també poden estar assabentats de les notícies i fets d'interès que passen a les localitats veïnes.

L'aplicació Vilaconnect permet rebre notificacions al telèfon mòbil sobre notícies i esdeveniments dels pobles (Ajuntament de Torres de Segre)

Per una qüestió pràctica, la majoria d'informacions es difonen ja través de les xarxes, però desenes de pobles de Catalunya estan decidits a mantenir viva aquesta tradició oral i fan sonar alguns bans i pregons als quatre vents.

 

ARXIVAT A:
Despoblament
Anar al contingut