
El pregó de poble sobreviu al telèfon mòbil
Desenes de viles de tot Catalunya mantenen una tradició oral en què l'agutzil informa els veïns dels principals fets d'interès a través d'altaveus
Roger Segura
Redactor d'Informatius
El toc de campanes, els nens jugant a la plaça o l'anar i venir dels tractors són elements indestriables del paisatge sonor del món rural, però n'hi ha un que encara ressona en molts pobles d'arreu del país malgrat l'avenç imparable de la digitalització.
Parlem del pregó, uns missatges informatius i de servei que es fan arribar als veïns i veïnes a través d'altaveus i sistemes de megafonia. Cada poble té el seu protocol i tradició, però sol ser l'agutzil qui s'encarrega de fer els pregons entre les moltes tasques que té encomanades.

Avís musical amb sardanes a l'Albi
Fa uns quatre anys que en Maiquel Moragues, agutzil de l'Albi, fa els pregons d'aquest poble de les Garrigues. Els pronuncia des d'una petita habitació de la casa de la vila, on hi ha instal·lat un equip de so.
L'agutzil fa sonar un parell de minuts de música per posar en alerta els habitants del poble i que tinguin temps d'obrir la finestra i parar l'orella. Gairebé sempre els posa sardanes i, tot seguit, encén el micròfon, saluda i explica els missatges del dia de forma clara i concisa.
"Bon dia. Es fa saber que, avui al matí, a la plaça, hi ha mercat. Hi ha la parada de fruita i verdura, i la del bacallà. Gràcies."
Els dijous a les 9 del matí anuncia les parades que hi ha al mercat, però durant la setmana també difon comunicats de les entitats, informa de les defuncions o fa saber altres notícies d'interès i de servei.

Els albinencs i albinenques hi estan molt avesats, com en Josep Ramon Trepat, un jove del poble que ha sentit els pregons tota la vida.
"Quan sents la música, ja et salta la guspira i penses: a veure què diuen ara? Ho he viscut tota la vida i crec que és una part més del poble."
Els pregons tenen una clara vocació de servei i són molt útils, sobretot, per a la gent gran. Veïnes com l'Elvira i la Montserrat destaquen que així poden estar al dia de tot allò que passa a la vila.
"No tothom sortim als carrers a llegir els rètols on s'informa de les coses que es fan. De vegades no hi sento gaire i he de córrer d'una finestra cap a una altra des d'on se sent més."
L'agutzil sol llegir els pregons un parell de vegades per si algú no arriba a temps d'escoltar-lo a la primera.

Una tradició que es modernitza
Els pregons que es difonen per megafonia són un fet relativament modern perquè, com explica Isabel Saavedra, abans l'agutzil es feia sentir carrer per carrer.
"A cada cantonada tocava la trompeta i, després, feia el pregó. Ara ja s'ha modernitzat i ho fan per l'altaveu, i em sembla molt bé."
A l'Albi, fins i tot l'alcaldessa, Anna Feliu, fa algun pregó de tant en tant. Explica que, si calgués, podria fer-lo des de casa i no haver de desplaçar-se fins a l'Ajuntament.
"Des de casa pots trucar a un telèfon amb el qual s'accedeix a l'aparell. Des de casa pots engegar la música que sona, fer el pregó i dir el que convingui. També s'innova en aquest fet tan tradicional."
L'alcaldessa explica que fa un temps van decidir que, quan s'anuncia una defunció, soni 'El cant dels ocells' en lloc d'una sardana. A més, per reforçar les bones notícies, des de fa un temps també es fan pregons dels naixements.

Els pregons per telèfon mòbil
Els pregons per megafonia es complementen amb una versió digital que permet tenir els veïns informats a través del mòbil. Ho fan possible aplicacions com eBando o Vilaconnect, una eina que, com explica Ivan Bertran, de la Diputació de Lleida, ja fan servir més de 100 ens locals.
"Aquesta eina permet categoritzar el tipus d'informació que es vol rebre. Si interessen només esdeveniments, notícies, incidències que hagin succeït al municipi, defuncions, etcètera."
L'avantatge d'aquestes aplicacions és que els veïns que estudien o treballen fora, per exemple, poden estar informats a l'instant de tot allò que passa al poble.
A més, si ho volen, també poden estar assabentats de les notícies i fets d'interès que passen a les localitats veïnes.

Per una qüestió pràctica, la majoria d'informacions es difonen ja través de les xarxes, però desenes de pobles de Catalunya estan decidits a mantenir viva aquesta tradició oral i fan sonar alguns bans i pregons als quatre vents.

- ARXIVAT A:
- Despoblament