
El Prat de Llobregat ensenya a estalviar energia
L'Ajuntament ha creat la Casa de l'Energia, un equipament que ofereix assessorament i informació per implementar sistemes energètics menys contaminants i més econòmics
La majoria de les famílies del país hem patit, com a mínim, un esglai amb els darrers rebuts de la llum, que de mitjana pràcticament han triplicat l'import. El consum energètic s'ha convertit en un maldecap de primer ordre i en el pitjor dels casos ja fem referència directament a la pobresa energètica.
És en aquest context que l'Ajuntament del Prat de Llobregat, al Baix Llobregat, va obrir a principi del 2021 la Casa de l'Energia. Es tracta d'un equipament municipal que entoma un repte global: la transició energètica cap a fonts més sostenibles i econòmiques.
Des d'aquí s'ofereix assessorament, formació i informació a la ciutadania, als comerciants i al teixit industrial sobre energies renovables. S'ajuda a interpretar el rebut de la llum i a buscar mecanismes per abaratir el consum energètic i, per tant, la factura final.

El formador de la Casa de l'Energia, Manel Rivero, assegura que hi ha diversos factors per entendre l'encariment de l'energia. D'una banda els aliens al nostre control o voluntat, com els interessos i els marges de beneficis que busquen les empreses del sector o el preu disparat del gas internacional.
Però adverteix que nosaltres també hi tenim part de responsabilitat.
"Nosaltres des de casa podem contenir el consum. Malbaratem molta energia i això ens grava molt. Normalment un bon ús de l'energia pot suposar entre el 20% i el 50% de la demanda. Si la gestionem bé podem baixar molt el consum.
Podem fer diverses coses. Podem baixar la potència o canviar una caldera de gas a una aerotèrmia i això ens permetria reduir el consum tres vegades, és a dir reduir el 65 o el 70% la demanda."

Rivero instrueix els alumnes des d'una aula preparada on hi ha instal·lades dues cuines equipades i on en unes pantalles poden comprovar les diferències de consum.
Però a la Casa de l'Energia també s'hi fan tallers de formació per a comunitats de propietaris, instal·ladors o arquitectes amb la finalitat d'impulsar les energies renovables.
"Als instal·ladors els informem sobre rendiments estacionals de maquinària, sobre quines són les màquines més eficients, o comparem una caldera de gas amb una aerotèrmia.
També oferim informació sobre les plaques fotovoltaiques, dels seus avantatges, com s'han d'instal·lar, els seus rendiments, períodes d'amortització, inversions que s'han de fer, com ajustar-nos a les corbes de demanda i de consum.
I pel que fa a les famílies, estudiem el rebut elèctric o del gas i com ho han de fer per abaixar costos i acabar tenint a casa un model més eficient i sostenible."

El 2021 la Casa de l'Energia va assessorar 700 famílies i aquest mes de febrer s'ha obert a les escoles del municipi i en poc més d'un mes hi han passat uns 350 alumnes.
Manuel Rivero els instrueix sobre la necessitat d'un consum responsable i els il·lustra amb exemples pràctics comprovant les diferències entre electrodomèstics eficients i els que no en són.
Per exemple, l'Ona i l'Èrica, alumnes de 5è d'ESO de l'escola Charles Darwin del Prat de Llobregat, han pogut comprovar com varia el consum en una cuina eficient.
"Hem après que no hem de trigar tant en dutxar-nos, a no deixar la nevera oberta o els llums encesos, apagar el wifi... hem d'apagar tots els aparells abans de sortir de casa.
Els pares ens diuen que cada vegada la llum és més cara i ens demanen que procurem no gastar tant. Que ho apaguem tot quan no ho estem fent servir."

Cristina Valvero, tutora d'aquest curs de l'escola Charles Darwin, assegura que els nois prenen més consciència si poden comprovar, amb exemples pràctics, com contenir o moderar el consum energètic.
"La veritat és que poder venir en un lloc com aquest on ho veuen en aquesta cuina muntada amb tots els electrodomèstics i poden comprovar les diferències de consums reflectits a les pantalles... L'experiència té un impacte sobre els nanos més efectiu que anar-ho repetint. Per tant, crec que és una activitat molt adient, sobretot per a nois d'aquesta edat."

A les seves xerrades Manuel Rivero ofereix unes dades que haurien de moure consciències. El 20% de la població mundial és la responsable del canvi climàtic.
És el seu consum energètic el que emet gasos d'efecte hivernacle. El 80% restant de població no crema combustibles fòssils i, per tant, no contamina o no ho fa de manera tan preocupant.

I una altra dada que indica quina és la nostra situació ambiental. Actualment el 50% de les al·lèrgies diagnosticades són derivades de la contaminació i el 30% de l'alimentació.
De fet, Barcelona i la seva àrea metropolitana encapçalen les ciutats amb més morts prematures a Europa per contaminació.
Des de qualsevol punt amb perspectiva podem veure sobre aquesta zona la boira fotoquímica. Als cursos de formació Rivero deixa anar: si ho demanes ningú vol viure en un món contaminat, però som uns inconscients.

- ARXIVAT A:
- EnergiaCrisi climàtica