El pitjor estiu per al congost de Mont-rebei: sense aigua i en obres
150.000 persones passe cada any per les escales de Montfalcó, que s'han de reparar (Turismo Benabarre)
Catalunya al dia

El pitjor estiu per al congost de Mont-rebei: sense aigua i en obres

La sequera impedeix navegar aquest any pel concorregut estret i, ara, unes obres mantindran tancades les passarel·les que permeten accedir-hi des de l'Aragó

Actualitzat

El congost de Mont-rebei, al Prepirineu, està vivint un dels seus pitjors estius per la falta d'aigua al pantà de Canelles. Fa un parell de mesos que els caiacs i les embarcacions ja no poden circular-hi i l'espectacular tall de parets verticals només es pot recórrer a peu.

Actualment, el pantà està al 36% de la seva capacitat, la meitat que fa un any, i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) manté que cal prioritzar l'ús de l'aigua per al consum humà i el regadiu, per sobre de les activitats aquàtiques d'oci.

Ara, unes obres a les passarel·les d'accés des del municipi de Viacamp i Lliterà, a la comarca de la Ribagorça, suposen un nou contratemps per a la important activitat turística de la zona.

En obres nou anys després d'inaugurar-se

El Ministeri d'Agricultura hi actua per eixamplar i millorar la seguretat de les escales del camí de Montfalcó, dues espectaculars estructures de fusta que salven un desnivell de 80 metres i que permeten accedir al congost de Mont-rebei des de la banda aragonesa.

El pitjor estiu per al congost de Mont-rebei: sense aigua i en obres
Un dels trams de passarel·la permet salvar un desnivell de 33 metres i, l'altre, uns 50 metres (Turismo Benabarre)

Tot i que la instal·lació es va estrenar el 2013, ara s'hi ha de fer una reforma obligada per l'impacte de la meteorologia i per evitar que morin d'èxit. I és que prop de 150.000 persones desfilen cada any per aquest atractiu natural.

Les passeres adossades a la paret tenen una amplada efectiva de 60 centímetres i ara es faran una mica més amples i més segures perquè els visitants les puguin recórrer de forma més còmoda. S'hi col·locaran sòcols i passamans, i se'n renovaran els ancoratges i les plataformes.

El pitjor estiu per al congost de Mont-rebei: sense aigua i en obres
Les passeres adossades a la paret fan 60 cm d'ample i ara s'eixamplaran (Turismo Benabarre)

Els treballs per eixamplar estan condicionades pel període de nidificació del trencalòs a les parets i s'allargaran fins a finals d'any. Amb tot, l'alcaldessa d'Àger, Mireia Burgués, lamenta que els treballs es facin en ple estiu.

"Les obres són importants per garantir la seguretat de tots els visitants, però hauria estat molt millor que això s'hagués fet en una altra època, per exemple, a l'hivern, quan hi ha menys afluència turística."

L'actuació també inclou la millora del pont penjant de Siegué, que uneix les dues ribes de la Noguera Ribagorçana. Aquest viaducte, que fa 36 metres de llargada i uneix Catalunya amb Aragó, ja es va haver de reparar fa quatre anys per motius de seguretat.

Per tot això, les empreses turístiques de la zona s'estan veient obligades a redirigir les activitats a altres enclavaments com el congost de Fet o a la muralla de Finestres. 

Un altre congost amb problemes

A Camarasa, a la Noguera, han hagut de reparar la passarel·la metàl·lica d'accés al congost del Mu, un enclavament natural molt freqüentat per visitants i excursionistes, sobretot a l'estiu.

El pitjor estiu per al congost de Mont-rebei: sense aigua i en obres
El Congost del Mu també rep molts visitants a l'estiu (Flickr / Calafellvalo)

Els problemes es van detectar al terra de les passeres metàl·liques, que també estan enganxades a les parets i, en aquest cas, pengen uns deu metres sobre el Segre.

Els tècnics hi van observar planxes inestables i també algunes zones malmeses per l'impacte de roques. El pas es va haver de tancar el 4 d'agost, però ja es va poder reobrir als visitants el dia 8.

 
Anar al contingut