Els aiguamolls de Peramea, en risc per la possible explotació minera a la població
Els aiguamolls de Peramea, en risc per la possible explotació minera a la població (Associació de veïns Lo Pedrís)
Catalunya al dia

El Pirineu recupera la lluita contra les mines

El poble de Peramea, al Pallars Sobirà, es mobilitza per aturar un projecte d'explotació minera que vol extreure cobalt i níquel d'una zona amb elevat interès ambiental

Actualitzat

La Generalitat ha atorgat un permís d'investigació minera a l'empresa Cobalt Rock SL, que vol extreure níquel i cobalt en una zona d'uns 10 quilòmetres quadrats entre els pobles de Peramea i Bretui, al sud del Pallars Sobirà. Els veïns i l'Ajuntament rebutgen aquest projecte i alerten que pot tenir greus conseqüències ambientals en un entorn de gran riquesa natural.

 

El poble de Peramea, al Pallars Sobirà, és un dels nuclis que integren el municipi de Baix Pallars
El poble de Peramea, al Pallars Sobirà, és un dels nuclis que integren el municipi de Baix Pallars (Catalunya Ràdio / Eloi Barrera)

 

Des del 2019, l'Associació de Veïns Lo Pedrís i l'Ajuntament del municipi afectat, Baix Pallars, han presentat desenes d'al·legacions al projecte. Temen que l'explotació minera pugui malmetre el paisatge, però sobretot les aigües subterrànies, que aquí són molt importants per diversos motius. Ho explica la portaveu veïnal, Montserrat Perelló:

"Dins la zona d'explotació tenim els aiguamolls de Peramea, d'un gran interès ambiental. Però a la vora també hi ha l'estany de Montcortès, un llac d'origen càrstic protegit que es nodreix amb aigua del subsòl. I, a més, en aquella zona hi ha les captacions d'aigua per al consum humà, l'aigua que bevem nosaltres."

 

L'estany de Montcortès és un dels pocs llacs d'origen càrstic de Catalunya
L'estany de Montcortès és un dels pocs llacs d'origen càrstic de Catalunya (Catalunya Ràdio / Eloi Barrera)

 

A Peramea i a la resta de pobles que integren el municipi de Baix Pallars veuen incompatible una explotació minera amb aquest entorn, envoltat de figures de protecció com el Geoparc Orígens de la Unesco, la Xarxa Natura 2000 o el Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN). A més dels aiguamolls i l'estany de Montcortès, també hi ha les salines de Gerri de la Sal, un dels pocs brolladors d'aigua salada de Catalunya. Tot això podria quedar contaminat quan comencin les prospeccions mineres:

"En una primera fase només faran estudis del terreny, però quan comencin a fer cales subterrànies o si mai comencen a perforar el subsòl, tot això quedarà contaminat. Ho adverteixen diversos estudis que ja hem inclòs a les al·legacions."

 

Les salines de Gerri de la Sal s'alimenten d'un brollador natural d'aigua salada
Les salines de Gerri de la Sal s'alimenten d'un brollador natural d'aigua salada (Catalunya Ràdio / Eloi Barrera)

 

Però la Direcció General d'Indústria ha desestimat les al·legacions presentades per l'Ajuntament i els veïns, que compten amb el suport d'altres entitats com SOS Pirineus o la Societat Internacional de Geologia i Mineria Sigmadot. Res ha funcionat. L'empresa Cobalt Rock, SL ha obtingut el permís d'investigació minera i ja poden començar els treballs exploratoris per extreure níquel i cobalt.

 

L'última opció

Ara, l'última opció que els queda és un recurs d'alçada que acaben de presentar a la Direcció General d'Indústria perquè anul·li el permís. Argumenten que el procés no s'ha fet correctament perquè l'autorització no s'ha notificat a totes les parts interessades i això –diuen- vulnera la llei de transparència:

"Com que no s'ha fet correctament i no compleix els requists, presentem un recurs d'alçada on demanem l'anul·labilitat de la resolució. Legalment, ho podem demanar; una altra cosa és que ens facin cas."

A més, la tinent d'alcalde de Baix Pallars, Carlota Canut, denuncia que no els han deixat veure l'informe d'impacte ambiental.

"No sabem realment què pot passar al nostre territori, d'aquí ve la nostra preocupació. Precisament, per això demanem que facin les coses bé i que ens trametin l'informe d'impacte ambiental."

 

 

Els aiguamolls de Peramea tenen un elevat interès paisatgístic i ambiental, i podrien quedar afectats si s'impulsa la prospecció minera
Els aiguamolls de Peramea tenen un elevat interès paisatgístic i ambiental, i podrien quedar afectats si s'impulsa la prospecció minera (Associació de veïns Lo Pedrís)

 

L'explotació minera, un recurs que ve de lluny a Peramea

Al poble de Peramea ja hi va haver mines de cobalt actives durant un petit període del segle XX, concretament la mina Solita. La mina va començar a funcionar cap al 1952 i va tancar les portes l'any 1959. Ara, els estudis de l'entitat Sigmadot asseguren que la presència d'aquest mineral és molt escassa, i qüestionen que valgui la pena plantejar-s'hi un procés d'extracció minera, que sol ser molt costosa.

 

La mina Solita ja va estar activa, al poble de Peramea, ja va funcionar durant uns anys a meitat del segle XX
La mina Solita ja va estar activa, al poble de Peramea, i va funcionar durant uns anys a meitat del segle XX (ACN)

 

L'esperança que el projecte no avanci

Si el projecte tira endavant, l'activitat minera podria tornar al Pallars Sobirà. L'Ajuntament i els veïns denuncien que ni l'empresa ni la Generalitat s'ha posat en contacte amb el territori per explicar, per preguntar o per debatre les seves inquietuds.

Tot i això, al territori confien que es repeteixi la història de "Salvem Salau", una plataforma homòloga creada a la mateixa comarca per aturar un altre projecte miner, que en aquell cas volia extreure tungstè al port de Salau. L'any 2020 l'empresa que impulsava l'explotació va decidir abandonar el projecte, després de mesos de lluita i combat popular al Pirineu.

 
Anar al contingut