Catalunya al dia

El millor arxiver del món és de Girona

Joan Boadas rep el "Nobel" de l'arxivística mundial i el guardó del Consell Internacional pels seus més de 30 anys de trajectòria

Joan Boadas, nascut a Riudellots de la Selva, és l'arxiver municipal de Girona des del febrer del 1990. Abans ho havia estat de Caldes de Malavella o de Salt. Un home apassionat i enamorat de la seva feina.

Boadas ha rebut els dos màxims reconeixements a nivell mundial que es poden rebre com a arxiver.

D'una banda, el premi Emmet Leahy, considerat el Nobel dels arxivers. Explica Boadas que no l'ha rebut cap altre català i que ell és el cinquè europeu que el rebrà.

De l'altra, el màxim reconeixement del Consell Internacional d'Arxius per la seva trajectòria. Un guardó que ha rebut per unanimitat. Boadas està orgullós de rebre els guardons i de la feina en equip:

"És una sorpresa important. Ho rebo com un reconeixement múltiple. A la meva persona, no tindré falsa modèstia, però també a a la feina d'equip. Jo sempre parteixo d'una màxima de Joan Brossa que deia que 'u no és ningú'."

L'arxiu té els documents digitalitzats (Font: Arxiu Girona)

Boadas treballa amb un equip de vint persones i especifica que cadascun d'ells té la seva funció i que aquesta és una de les claus:

"Si m'he d'atorgar algun mèrit, és el de tenir un equip en què cadascú és millor que jo en la seva disciplina. Jo tinc un paper diferent, d'anticipar-me, de veure cap on anirem."

A l'arxiu hi treballen una vintena de persones i cada una té la seva feina (Font: Arxiu Girona)

La majoria d'aquests guardons han recaigut en responsables d'arxius molt grans. I això és rellevant per Girona:

"Actuar en local i pensar el global és una màxima i pot funcionar"

Al desembre, Boadas es jubila, després de 30 anys d'arxiver, i ho fa content i feliç.

A l'arxiu de Girona hi ha tant documents de la ciutat com documents globals (Font: Arxiu de Girona)

A l'arxiu de Girona no només hi ha documents administratius o històrics de la ciutat.

Entre els fons singulars que gestiona l'arxiu -tots consultables en línia- hi ha fons audiovisuals i sonors del Tribunal de Reclamacions Nuclears de la República de les Illes Marshall, a Oceania.

En tenen una còpia arran d'un acord de col·laboració entre el tribunal militar de les Illes Marshall i l'Ajuntament de Girona.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut