El majordom de Netol torna a lluir els colors al centre de Terrassa
Catalunya al dia

El majordom de Netol torna a brillar: restauren l'anunci de Terrassa

Es va pintar als anys seixanta i és l'únic de la icònica marca de productes de neteja, d'aquestes característiques, que encara es conserva 

Actualitzat

Fa un any, la retirada d'una tanca publicitària d'un edifici particular al centre de Terrassa va deixar una sorpresa al descobert: hi havia un antic anunci de Netol, una firma molt popular de productes de neteja que va tancar el 1990, amb la imatge del seu icònic majordom de grans galtes i enorme somriure. 

De seguida, el propietari de l'edifici, Miquel Àngel Salazar, l'Ajuntament i el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (Mnactec) es van mobilitzar per protegir-lo i ara ja es pot contemplar el resultat de la restauració al carrer de la Font Vella d'aquesta ciutat del Vallès Occidental. L'anunci és l'únic de la marca d'aquestes característiques que encara es conserva. 

El majordom de Netol reviu a Terrassa
Imatge de la tanca publicitària sota de la qual hi havia l'anunci 
Imatge de l'anunci un cop retirada la tanca publicitària

Gairebé l'original

Segons explica la restauradora del Mnactec, Mercè Gual, el procés per a recuperar l'anunci no ha estat fàcil perquè --quan el van trobar-- la paret on estava pintat estava malmesa: 

"Inicialment ens vam espantar molt, però la neteja va donar molt bon resultat i s'ha mantingut molt bé, és l'original. No hem refet res." 

Així, el primer que es va fer va ser consolidar la paret on hi havia l'anunci. Després es va fixar la capa pictòrica mantenint tot el possible la pintura original, que s'ha netejat a fons amb sistemes d'aigua. Puntualment, s'ha fet una reintegració a les zones on hi havia pèrdues (bàsicament el perímetre) amb tintes neutres, però no s'ha repintat res.

Els participants en el projecte, amb l'anunci un cop restaurat (Marta Bellés)

15 capes d'història

L'icònic anunci de Netol és una peça protegida que no està dins de cap museu. Una realitat que destaca el director del Mnactec, Jaume Perarnau, apuntant que forma part d'un projecte innovador en el món dels museus: 

"S'inclou dins el projecte de recerca 'Museu al carrer'que posa en valor arreu de Catalunya tots els elements que serveixen per explicar el procés de la societat industrial."

Gràcies a les anàlisis, s'ha descobert que a sota de la publicitat de Netol --feta pels pintors terrassencs Josep Font Grau i Josep Font Costa, pare i fill, a finals dels anys seixanta-- hi ha fins a 15 capes amb diferents anuncis, entre els quals un altre de la mateixa marca completament diferent.

Imatge de l'anunci de Netol, poc després que el pengessin a la cantonada dels carrers Font Vella i Cardaire, a Terrassa
Imatge de l'anunci de Netol, poc després que el pintessin, a Terrassa  (Arxiu Tobella, foto facilitada per l'MNACTEC)

L'expert en publicitat i col·leccionista d'anuncis antics, Pau Medrano-Bigas, creu que la restauració de l'anunci és una oportunitat d'aprendre per a les noves generacions i una finestra a la nostàlgia pels més grans: 

"M'agradaria que 'quedem al Netol' es transformés en una dita i que aquest lloc fos un lloc de retrobament, com passava amb els que tenim una certa edat." 

Per garantir la conservació d'aquest anunci icònic, que s'ha allargat sis mesos i ha costat 30.000 euros, s'hi instal·larà una teulada i es farà un manteniment de manera periòdica.  

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut