El Lleida Esportiu, ferit de mort?
Els jugadors i els tècnics del Lleida Esportiu van plantar-se en el minut inicial del partit contra el Terrassa per denunciar la situació del club (Catalunya Ràdio / Daniel Badia)
Catalunya al dia

El Lleida Esportiu, ferit de mort?

El club, successor de la històrica Unió Esportiva Lleida, està a punt de quedar-se sense estadi i pot desaparèixer

Daniel Badia / Noèlia Casellas / Roger Segura Actualitzat

El Lleida Esportiu, gestionat pels germans Albert i Jordi Esteve, viu el seu pitjor moment.

Té un deute milionari; jugadors, tècnics i empleats no cobren; el club està investigat per suposats delictes de frau i blanqueig de capitals, i l'Ajuntament els farà fora del Camp d'Esports si no hi ha un gir d'última hora.

Després del partit del 21 de novembre, contra el Terrassa, que es va jugar al Camp d'Esports sense marcador i sense seguretat privada al camp, l'entrenador del Lleida Esportiu, Gabriel Garcia, 'Gabri', posava paraules a l'estat anímic de l'equip.

"Espero que això no sigui el final. El vestidor està destrossat, està com no l'he vist mai. Realment, l'equip està molt tocat, com jo."

L'entrenador del Lleida Esportiu, Gabriel Garcia, 'Gabri', admet que tant ell com el vestidor estan molt afectats per la situació del club (Catalunya Ràdio / Daniel Badia)

Un deute de 5 milions?

El deute del Lleida Esportiu no se centra en un únic front. Es calcula que deu més de 2 milions d'euros a la Seguretat Social i 1,5 milions a l'Agència Tributària. Tot i això, l'hermetisme dels propietaris fa que no se sàpiga el deute real del club.

Equips de base del Lleida Esportiu s'han quedat sense jugar perquè la Federació no va designar àrbitres per als seus partits a causa del deute que acumula el club (Catalunya Ràdio / Daniel Badia)

També té un deute important amb la Federació Catalana de Futbol per la tramitació de les fitxes i els arbitratges. De fet, alguns dels equips de base no van poder jugar el cap de setmana del 20 i 21 de novembre perquè la Federació no va designar àrbitres per als seus partits.
 

S'acumulen les nòmines sense pagar

Jugadors, entrenadors i treballadors del club no cobren des de fa mesos. Part de l'actual plantilla i alguns jugadors de la temporada passada han denunciat el club a l'AFE, el sindicat de futbolistes.

Un dels que ha denunciat el club és el porter i excapità Pau Torres, el jugador amb més partits oficials en els 11 anys d'història del Lleida Esportiu.

"Jo els vaig dir que no els denunciaria, que els donava de marge fins al 30 de novembre i que em paguessin de mica en mica. M'ho van donar tot en pagarés i a hores d'ara no tinc un duro. Les mentides no les porto bé i penso que s'han rigut de mi."

La jove plantilla del Lleida Esportiu fa mesos que no cobra i hi ha jugadors que viuen en situació precària (Lleida Esportiu)

Futbolistes en precari

El deute del club amb els jugadors, tenint en compte que es tracta d'una plantilla molt jove, ha comportat que alguns futbolistes es trobin en situació de precarietat. Alguns tenen problemes per cobrir les necessitats diàries i han de recórrer als companys o als familiars, com va explicar el migcampista Joan López, 'Joanet'.

"Hi ha jugadors en situació límit, no t'enganyaré. Però si a algú li falta alguna cosa, la resta de jugadors hi som per ajudar-lo."

La Guàrdia Civil irromp en un entrenament

El 5 d'octubre, inspectors de Treball, acompanyats d'agents de la Guàrdia Civil, van irrompre a les oficines del Camp d'Esports i, fins i tot, van obligar a aturar l'entrenament del primer equip.

La Guàrdia Civil investiga presumptes pagaments en negre i contractes irregulars al Lleida Esportiu (Catalunya Ràdio / Daniel Badia)

S'investiguen suposats delictes de frau a la Seguretat Social i blanqueig de capitals. Es vol aclarir si pagaven diners en negre i si els contractes eren legals i si s'han defraudat diners. El cas es troba sota secret de sumari.
 

La Paeria diu que "ja n'hi ha prou"

L'enfrontament entre els propietaris del club i l'Ajuntament de Lleida, governat pel republicà Miquel Pueyo, fa perillar la continuïtat dels partits del Lleida Esportiu al Camp d'Esports. El paer en cap, amb el suport de tots els grups, ha assegurat que s'han incomplert els punts del conveni de cessió del Camp d'Esports signat el 2017.

"Ja n'hi ha prou. He agafat el timó i no em tremolarà la mà si he de prendre decisions que puguin ser difícils."

El Lleida Esportiu podria acabar desnonat de l'històric Camp d'Esports (Catalunya Ràdio / Daniel Badia)

La Paeria ha donat 10 dies de termini als germans Esteve per presentar al·legacions i, si no ho fan, el desnonament del Lleida Esportiu s'aprovaria al ple de desembre.
 

L'afició, cansada i enfadada

Després del partit entre el Lleida Esportiu i el Terrassa, el 21 de novembre, els aficionats van envair pacíficament el terreny de joc. Ho van fer en solidaritat amb els jugadors i per rebutjar la gestió dels propietaris del club.

A la mitja part, van ocupar la llotja presidencial, completament buida durant els últims partits.

Prèviament, els jugadors i els tècnics s'havien plantat en el minut inicial del partit, com ho havien fet la setmana anterior a Cerdanyola. Una situació inèdita en el futbol lleidatà.

Alguns aficionats del Lleida Esportiu van ocupar a la mitja part del matx contra el Terrassa la llotja presidencial, completament buida durant els últims partits (Catalunya Ràdio / Daniel Badia)

La plantilla del primer equip també va mostrar el seu suport als jugadors de la base, que no havien pogut jugat perquè la federació no va designar àrbitres a causa dels impagaments del club.
 

Un club que neix d'una subhasta

L'any 2011, la Unió Esportiva Lleida entra en liquidació després de no poder superar un concurs de creditors. Tenia un deute acumulat de 28 milions d'euros.

La unitat productiva del club acaba en una subhasta, que s'adjudiquen els germans Esteve. El nou club només va estrenar nom. La resta -escut, colors, estadi i himne- es van mantenir iguals.
 

Anar al contingut