L'equip d'"El sostre groc", a la catifa vermella dels Gaudí al MNAC, on va rebre el premi al millor doucmental
Catalunya al dia

El documental d'Isabel Coixet activa una nova denúncia a l'Aula de Teatre de Lleida

Empesa pel que explica "El sostre groc", una altra alumna denuncia abusos, i Coixet celebra que es passi "de la justícia poètica a la real"

Actualitzat

La publicació d'"El sostre groc", d'Isabel Coixet, el documental que denuncia abusos durant més de 20 anys a l'Aula Municipal de Teatre de Lleida i que ha rebut el Premi Gaudí al millor documental, ha fet aflorar nous casos que fins ara no havien sortit a la llum.

Recentment, l'Aula ha portat a la Fiscalia un nou cas d'abusos que s'hauria produït els anys 2018 i 2019, després que una alumna se sentís identificada en veure la cinta, que inclou el testimoni d'una desena d'afectades d'aquell mateix curs.  

Concentració contra els abusos a l'Aula de Teatre de Lleida, el 2020 (ACN)
Concentració contra els abusos a l'Aula de Teatre de Lleida, el 2020 (ACN)

La directora Isabel Coixet ha explicat a Catalunya Ràdio que tot l'equip comparteix l'objectiu que el documental ajudi a fer justícia i a reparar les agressions causades a les víctimes: 

"Estem molt contents que aquest documental que va començar com un acte de justícia poètica es converteixi en un acte de justícia real."

Amb el pas endavant d'aquesta víctima, el centre ha activat, per primera vegada, el protocol de prevenció i actuació en cas d'abusos sexuals que va posar en marxa fa tres anys. 

L'Aula Municipal de Teatre de Lleida ha constituït una comissió de seguiment que ha recollit tota la informació

El documental reobre la causa judicial

Aquest nou cas se suma a la desena de víctimes d'abusos, també ocorreguts el curs 2018-2019, que van sortir a la llum a "El sostre groc". Unes revelacions que, a finals de l'any passat, van fer que la Paeria dugués la cinta a la Fiscalia perquè reobrís el cas.

L'advocada Carla Vall amb l'alcalde, Miquel Pueyo, i les tinentes d'alcaldia Jordina Freixanet i Sandra Castro, en el moment d'anunciar que portaven "El sostre groc" a Fiscalia (Paeria)

Cal recordar que, el 2018, nou estudiants van denunciar abusos ocorreguts entre el 2001 i el 2008. El ministeri fiscal, però, ho va arxivar perquè havien prescrit.  

Ara, la Paeria vol que s'investiguin dos professors que estarien implicats en els abusos i, també, dues exdirectores de l'Aula de Teatre a qui acusa de connivència i de no denunciar els fets. 

Alumnes i exalumnes de l'Aula de Teatre no volen que els abusos quedin oblidats
Alumnes i exalumnes de l'Aula de Teatre no volen que els abusos quedin oblidats (ACN/Anna Berga)

Un cop rebuda la denúncia de l'Ajuntament, la Fiscalia va encarregar una investigació als Mossos d'Esquadra, que estan recollint dades dels testimonis que apareixen al documental. 

Un cop enllesteixin l'atestat policial, la Fiscalia haurà de decidir si torna a arxivar el cas o si hi veu prou indicis perquè el cas pugui arribar a judici i que els abusos denunciats no quedin impunes.

 
Anar al contingut