El Parc d'Atraccions de Montjuïc ensenya les entranyes
Façana Carrer del Terror (Arxiu Fotogràfic / Francisco J. Campos)
Catalunya al dia

El desaparegut Parc d'Atraccions de Montjuïc ensenya les entranyes

Una exposició al Castell de Montjuïc recorda el naixement i la mort del primer parc d'oci familiar a Barcelona, que va funcionar durant trenta anys

Montse Mas /Marta Romagosa

El Parc d'Atraccions de Montjuïc va ser ideat per l'alcalde Josep Maria Porcioles a mitjans dels anys seixanta. Va ser un dels projectes de transformació de la ciutat, una operació de propaganda que buscava oferir una imatge més moderna del franquisme. De fet el va venir a inaugurar el dictador Francisco Franco el 1966. Ara, dues sales del Castell de Montjuïc recorden el que va començar sent un dels parcs atraccions més grans i moderns d'Europa i va tancar portes el 1998. Ho explicava a Catalunya Informació el comissari de la mostra, Paco Villar:

"Era un lloc únic. Tenia una ubicació privilegiada amb unes vistes panoràmiques impressionants, un dels indrets més il·luminats de Barcelona en aquell moment. Va tenir una oferta d'atraccions molt moderna com per exemple el Loco Ratón, una de les primeres muntanyes russes que tenia unes corbes vertiginoses i que venia dels Estats Units"

El Parc d'Atraccions de Montjuïc ensenya les entranyes
Vista aèria del Parc de Montjuïc (Arxiu Fotogràfic / Julio Baños Soria)

La mostra fa un recorregut pel context històric anterior a la inauguració del parc per entendre la il·lusió que va generar entre la ciutadania aquell indret de la muntanya de vuit hectàrees, construït per un empresari veneçolà, ajudat per capital català. L'oferta estava dirigida a tots els públics i totes les edats, des de cavallets o plats voladors fins a la roda, que era el logotip del parc, els autos de xoc o les muntanyes russes, com el Vikingo i el Boomerang de l'última etapa.

El Parc d'Atraccions de Montjuïc ensenya les entranyes
El Boomerang va ser una de les atraccions incorporades els últims anys (Arxiu Fotogràfic / Daniel Oton)

Al Parc de Montjuïc també hi havia restaurants, una discoteca i un gran auditori a l'aire lliure amb capacitat per a 4.500 espectadors asseguts, on van actuar des de Los Chichos a Serrat passant per Mari Trini, Miguel Gila o Mari Carmen y sus muñecos.

El Parc d'Atraccions de Montjuïc ensenya les entranyes
El teatre-auditori per a 4.500 espectadors asseguts (Arxiu Fotogràfic / José Gonzalvo)

Però els últims anys, i per diverses raons, va entrar en decadència i finalment va tancar el 1998, segons explica el comissari:

"Va ser un lloc emblemàtic i va marcar una època a la vida social de Barcelona. El que passa és que va tenir un final una mica trist. les atraccions ja estaven obsoletes, no s'havien fet noves inversions i havia perdut molt atractiu. La gent ja se n'anava als parcs temàtics que s'havien creat com Port Aventura"

El Parc d'Atraccions de Montjuïc ensenya les entranyes
El parc de Montjuïc va estar obert 32 anys (Catalunya Ràdio / Montse Mas)

Port Aventura, inaugurat el 1995, va suposar un cop definitiu al Parc d'Atraccions de Montjuïc, que va obrir portes per última vegada el 1998. El 2003, l'Ajuntament de Barcelona va inaugurar els jardins dedicats al poeta Joan Brossa en cinc de les vuit hectàrees del parc. Les atraccions es van traslladar a altres parcs.

El Parc d'Atraccions de Montjuïc ensenya les entranyes
Les calcomanies que cada visitant portava a la mà per entrar al parc (Catalunya Ràdio / Marta Romagosa)
 
Anar al contingut