El problema ja no es l'escassetat d'aigua és que l'aigua que ens queda té una qualitat baixa
Catalunya al dia

El 100% de l'aigua que queda al Besòs prové de les depuradores

Un mostreig del Centre d'Estudis Avançats de Blanes constata que ja no queda aigua en aquesta conca provinent de les muntanyes

Enllaç a altres textos de l'autor

Montse Poblet

Redactora d'informatius especialista en emergència climàtica i medi ambient

@montsepoblet
Actualitzat

Tota l'aigua que ha baixat aquest estiu pel riu Besòs procedia de les depuradores. Segons un mostreig elaborat pels investigadors del Centre d'Estudis Avançats de Blanes, al qual hem tingut accés, es constata que en aquesta conca ja no hi queda aigua que vingui directament de les muntanyes.

El mostreig es va fer en plena canícula i després de mesos de sequera. Els investigadors van recórrer tota la conca del Besòs prenent mostres de l'aigua que trobaven.

Van comprovar que només n'hi havia per sota de les depuradores perquè, per sobre, es capta tota per regar, beure o netejar. Miquel Ribot és un dels membres del grup que ha fet l'estudi:

"Hem vist que el 100% de l'aigua que corria aquest mes de juliol pel Besòs provenia de les depuradores. Això vol dir que aquesta aigua és la que ha passat pels nostres budells. És molt bèstia. Altres anys, a l'estiu, aquest percentatge era del 70 o el 80%."

Els investigadors del CEAB prenent mostres d'aigua al riu Besòs (Eugènia Martí)

El que surt de les depuradores compleix el que diu la normativa, però amb la sequera ja no es dilueix amb l'aigua procedent dels afluents i la concentració de nitrats, amoníacs i altres nutrients augmenta.

La biòloga Eugènia Martí explica el problema que caldrà afrontar:

" El problema ja no és l'escassetat d'aigua, sinó que l'aigua que ens queda té una qualitat baixa i hi hem de treballar molt perquè després la puguem tornar a posar al servei de la gent, perquè pugui ser bona."

Un dels trams secs del Besòs (Eugènia Martí )

Manel Isnard, responsable de medi fluvial del consorci Besòs-Tordera i bon coneixedor de l'estat dels rius catalans, creu que calen canvis urgents en les normatives que pauten la seva gestió.

Si els rius tenen menys aigua on es puguin diluir els nutrients que surten de les depuradores, caldria canviar els barems per evitar mals majors.

"No es poden aplicar aquestes normatives al mediterrani i encara menys ara. Això s'està agreujant amb el canvi climàtic."

Cervesa per acabar amb els nitrats de l'aigua

En paral·lel al debat sobre la normativa, al CEAB investiguen què es pot fer amb aquesta poca aigua de què disposem per reaprofitar-la.

Un dels problemes a resoldre és que, malgrat haver passat per les depuradores, encara conté nitrats, majoritàriament procedents dels purins que genera la ramaderia.

Miquel Ribot, un dels investigadors del centre, ha aconseguit eliminar-los del tot, introduint a l'aigua les restes orgàniques de la producció de la cervesa. La prova s'ha fet als canals de l'Urban River Lab, un laboratori a l'aire lliure on es poden estudiar els efectes de l'activitat humana en els rius.

Tram de la riera de Cànoves on s'ha comprovat que les restes de producció de la cervesa eliminen els nitrats de l'aigua (Eugènia Martí)

El sistema ja s'ha testat en un tram de riu per sota de la depuradora de Cànoves i Samalús amb els mateixos resultats. Ara s'està construint una piscina de graves a la depuradora de la Garriga per testar com es podria aplicar a gran escala.

ARXIVAT A:
Medi ambientContaminació
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut