El material extret de les canyes de blat de moro i gira-sol
Catalunya al dia

Edificis fets de blat de moro? Sí, és possible

Construiran dos prototips, a Sant Cugat i Tarbes, amb restes de plantes que fins ara s'enterraven als camps

Actualitzat

Pas endavant per reduir l'impacte ambiental en el sector de la construcció. D'aquí uns mesos començarà l'edificació de dos immobles, a Sant Cugat i a Tarbes, en bona part, amb restes de gira-sol i blat de moro.

Es tracta del projecte transfronterer SAVASCO, que compta amb finançament europeu, i que busca un futur més sostenible en el món de l'edificació. Han estat mesos de feina en laboratoris, que ara es traslladaran a la realitat.

Aïllaments i tancaments 

Fins ara, les canyes d'aquestes dues plantes es convertien en abonament per als camps un cop s'havien extret les pipes i les panotxes. Ara, aquestes canyes es converteixen en material de construcció.

De la part interior, la més esponjosa, se'n fan aïllaments. Les escorces, barrejades amb calç i terra, es converteixen en blocs més consistents que serviran per fer els tancaments de les edificacions. Mariana Palumbo, investigadora de l'Universitat Politècnica de Catalunya. 

"Aquests blocs de terra alleugerida serveixen per fer tancaments, però no suporten el pes de l'edifici. O sigui, es pot fer la façana, però no és un material estructural."

La part interior de les canyes serveix per fer aïllaments

Uns blocs que es poden construir en un taller i portar sencers al lloc on es fa l'edifici. Això té molts avantatges, segons, Adrià Vilajoana, arquitecte de la cooperativa d'arquitectura ARQBAG

"Així minimitzes molt més les operacions a l'obra, cosa que et permet també reduir temps d'execució, minimitzar minves i acotar molt més el material que necessites per a cadascuna d'aquestes peces, etcètera." 

A la primavera començarà la construcció del primer dels prototips, a la Universitat Politècnica de Sant Cugat. Serà una aula.

"El que volem és poder-ho utilitzar, veure, interactuar-hi, al llarg de la seva vida útil, i, per tant, que es converteixi en una aula per fer servir un espai amb aquestes prestacions." 

Els pagesos estan satisfets de donar més valor afegit als seus conreus

Els pagesos, contents

Els pagesos estan contents. Veuen en el projecte una oportunitat de donar un valor afegit a les seves collites. Ingrid Pous és agricultora i tècnica de la cooperativa agrícola de Castelló d'Empúries

​"Si realment es veu que té un funcionament i una aplicació pràctica, és una manera que els agricultors puguin treure un rendiment més als seus camps i els seus cultius." 

De tota manera, els tècnics de SAVASCO analitzaran també el cicle de vida dels elements de construcció que es produeixin . També vigilaran que l'aprofitament de les tiges no suposi cap impacte negatiu per als sòls agrícoles, ja que ara s'enterren i fan la funció d'adob.

La part interior de les tiges és més esponjosa. L'exterior es barreja amb calç i sorra

En el projecte, hi participen, a més de les universitats Politècnica de Catalunya, Paul Sabatier de Tolosa i Rovira i Virgili de Tarragona, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i l'Institut Politècnic de Tolosa.
 

ARXIVAT A:
Agricultura
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut