La Unió Europea calcula que la indústria perd unes 160.000 tones de pèl·lets de plàstic cada any
La Unió Europea calcula que la indústria perd unes 160.000 tones de pèl·lets de plàstic cada any. ONG Good Karma Projects
Catalunya al dia

D'on surten els milions de boletes que arriben a les platges de Tarragona?

Els Agents Rurals obren una investigació per trobar els responsables de l'abocament de tones de pèl·lets de plàstic

Actualitzat

D'on surten els milions de boletes que arriben a  les platges del litoral de Tarragona? Els Agents Rurals investiguen, en un acció impulsada pel departament d'Acció Climàtica, l'origen d'aquests pèl·lets de plàstic.  

El Ministeri per a la Transició Ecològica també ha obert una línia prioritària per estudiar-ne el principal focus d'emissions a la Mediterrània. 

Els Agents Rurals obren una investigació per determinar l'origen de les boletes de plàstic
Els Agents Rurals obren una investigació per determinar l'origen de les boletes de plàstic(Agents Rurals)

L'ONG Good Karma Projects va ser la primera a donar l'alerta. Han presentat informes a la fiscalia de Medi Ambient que demostren que aquestes boletes, d'uns 5 mil·límetres, no provenen d'abocaments al mar.

El seu portaveu, Jordi Oliva, diu que les  investigacions que han fet demostren que arriben al mar des de terra, arrossegades pel vent o les riuades.

"Vam ser els primers a demostrar que l'origen dels abocaments l'havíem de busca a terra. La hipòtesi no va ser molt acceptada perquè els informes inicials de l'Agència Catalana de l'Aigua concloïen que tots aquests pèl·lets provenien del mar." 

Oliva destaca que els abocaments estan relacionats amb l'activitat d'una seixantena d'empreses del sector químic. 

"És un problema més complex del que sembla perquè la cadena de valor en aquesta indústria és molt llarga. Ens hauríem d'adreçar als fabricants, als distribuidors, als operadors logístics i als transformadors del producte.

Segons les proves que hem anat aconseguint, els pèl·lets es poden perdre en qualsevol punt de la cadena de valors."

La platja de la Pineda, a Vila-seca, és la més afectada per l'arribada de pèl·lets de plàstic (ONG Good Karma Projects)

La indústria química de Tarragona reconeix el greu problema

Totes les empreses associades a l'AEQT, Associació Empresarial Química de Tarragona, que fabriquen pèl·lets s'han adherit al programa mundial "Operation Clean Sweep". Es tracta d'un programa voluntari per a la gestió responsable d'aquestes boletes de plàstic, amb l'objectiu que no vagin a parar al medi. 

La directora gerent de l'AEQT, Maria Mas, diu que ara l'objectiu és aconseguir l'adhesió de la resta d'empreses implicades en el procés. 

"Hauríem d'aconseguir que la resta d'implicats en la cadena de valors, com podrien ser els transformadors, els recicladors, empreses de logística i de gestió de pèl·lets, s'uneixin al programa i passin a comprometre's."

Un problema global 

La Unió Europea calcula que la indústria perd unes 160.000 tones de pèl·lets de plàstic cada any. Acció Climàtica està treballant amb tots els agents implicats per crear una plataforma similar a la que ja existeix a Anvers, a Bèlgica.

S'han començat a fer reunions amb l'AEQT, l'ONG Good Karma Projects, i els responsables de diverses empreses públiques com l'ACA o l'Agència de Residus de Catalunya. 

Campanya de recolida de pèl·lets a la platja de la Pineda, a Vila-seca
Campanya de recolida de pèl·lets a la platja de la Pineda, a Vila-seca(ONG Good Karma Projects)

El 30 d'abril, un grup de 130 voluntaris van recollir gairebé dos milions de pèl·lets, en dues hores, a la platja de la Pineda, a Vila-seca, al Tarragonès. És la més afectada de la demarcació.

Good Karma Project diu que han recollit boletes de plàstic quaranta quilòmetres mar endins, fins i tot n'han trobat a les costes de les illes Balears. Els ecologistes diuen que això demostra que el problema detectat fa quatre anys continua sense solucionar-se.

Els pèl·lets que s'acumulen a les lleres de les rieres i els barrancs continua arribant a les nostres platges.   

 

ARXIVAT A:
Contaminació
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut