Les cases de palla mantenen la temperatura estable i controlen la humitat.
Catalunya al dia

Desmuntant el conte dels 3 porquets: "Una casa de palla té una energia especial"

Firhàbitat, la fira de la bioconstrucció d'Avià, al Berguedà, posa en valor l'ús de la fusta, la terra o el cànem per fer cases

Enllaç a altres textos de l'autor

Nati Adell

Corresponsal de Catalunya Ràdio a la Catalunya central

Actualitzat

Viure en una casa de palla és tendència. Fa més d'una dècada, la majoria d'arquitectes pensaven que fer cases amb murs de palla era un disbarat. Anys després, és un material que va a l'alça en la construcció de cases ecològiques. No és una opció més econòmica, però sí més sostenible i més eficient energèticament. La temperatura es manté estable a 19 graus

La finestra de la veritat destaca sobre l'arrebossat d'argila (Nati Adell / Catalunya Ràdio)

A Mirco Zeccheto, d'origen italià, se'l coneix com l'arquitecte de la palla.

"No passes fred a l'hivern, ni calor a l'estiu. La humitat és la que toca. Els materials naturals, com la terra, el suro o el cànem l'autoregulen. Si n'hi ha massa, la treu, i si en té poca, l'agafa."

L'arquitecte, el propietari i la directora de Firhàbitat, a la casa de palla d'OIvan (Nati Adell / Catalunya Ràdio)

Més benestar

El més valorat en aquest tipus de cases és el confort i el benestar que aporta estar envoltat de materials vius, tal com explica Zechheto:

"El teu cos es relaciona abans que el teu cap amb aquests materials vius i tens una sensació de benestar, més enllà dels raonaments."

La casa de palla d'Olvan està construïda amb panells prefabricats de palla (Foto: Mirco Zechetto)

Sergi Calvo i la seva família ho van tenir clar des del moment que van comprovar les bones sensacions de ser en una casa de palla.

"La casa té una energia especial. Hi ha una tranquil·litat, alguna cosa que t'hi fa estar a gust. Ho comparo amb la meva vida de ciutat d'abans, a Barcelona, en un pis dels anys 80, i no té res a veure."

Materials naturals en tots els racons de la casa de palla d'Olvan (Nati Adell / Catalunya Ràdio)

Se'n parla, cada cop més, a les universitats i a les escoles d'arquitectura, però encara hi ha molts prejudicis pel gran públic. L'entorn del Sergi es va sorprendre de la decisió. I a casa, van tenir feina a convèncer el seu fill més petit que, a diferència del conte dels tres porquets, la palla és millor que el totxo:

"El meu fill, que quan vam començar a construir la casa tenia 3 anys,  no parava de demanar que féssim la casa amb totxos i pedra perquè de palla li feia por que la destrossés el llop."

El Sergi Calvo amb titelles de dit dels tres porquets dels seus fills (Nati Adell / Catalunya Ràdio)

La directora de Firhàbitat, Rosa Prat, té molt clar quin és el missatge a transmetre.

"Capgirem, totalment, el conte dels tres porquets. Desmuntem el mite. A la gent els fa por pel foc, però els hem d'explicar que és igual de segura una casa de palla o de fusta."

El 90% dels clients de l'"arquitecte de la palla" són autoconstructors (Nati Adell / Catalunya Ràdio)

Per Prat, no hi ha dubte que el sector de la bioconstrucció va a l'alça i continuarà creixent.

"Cada cop hi ha més interès perquè estem preocupats per la salut i l'eficiència energètica, però també perquè estem més conscienciats mediambiental i volem que, en fer-nos una casa, no deixem una petjada."

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut