Desenredar el garbuix de cables a les façanes
El problema del cablejat no és patrimoni de Ciutat Vella
Catalunya al dia

Desenredar el garbuix de cables a les façanes

L'Ajuntament de Barcelona llança una ofensiva a Ciutat Vella perquè les companyies de telecomunicacions endrecin el cablejat i les amenaça amb expedients sancionadors si no ho fan

Actualitzat
TEMA:
Ajuntament de Barcelona

El creixement del nombre de companyies de telecomunicacions i de clients, amb l'extensió de la fibra òptica, ha fet que moltes façanes s'hagin convertit en veritables garbuixos de cables.

Instal·lacions les unes damunt de les altres, cablejat aeri que travessa carrers i caixes d'instal·lacions en desús que no es treuen.

Garbuix de cables
Una de les instal·lacions denunciades a la Barceloneta (Ajuntament de Barcelona)

Primer, a la Barceloneta

L'impacte visual i estètic d'aquestes instal·lacions és el que ha fet decidir l'Ajuntament a actuar després de moltes queixes dels veïns.

Garbuix de cables
Els cables i les caixes d'instal·lacions empastifen visualment les façanes

Només a la Barceloneta, els Serveis d'Inspecció municipals de Ciutat Vella han detectat 66 punts amb dèficits de manteniment. Ho explica Jordi Rabassa, regidor del Districte:

"Hem començat pel barri de la Barceloneta perquè les queixes de veïns i veïnes eren molt clares en aquest sentit, i també és un barri que està més acotat i com a primera prova ens funciona, però seguirem pels altres barris. Continuarem pel Gòtic i anirem fent."

Garbuix de cables
Un dels punts que ha detectat l'Ajuntament al carrer Poeta Boscà, a la Barceloneta (Ajuntament de Barcelona)

Requeriments a les operadores

L'Ajuntament ha donat quinze dies a Telefónica, Orange i Jazztel perquè responguin el requeriment, que els obliga en el termini d'un mes a arranjar el cablejat, canviar-ne el traçat i retirar les instal·lacions en desús.

Si no compleixen, se'ls obrirà expedient de disciplina urbanística, amb multes que poden anar dels 300 als 3.000 euros per cada infracció.

"Hem identificat de cadascun d'aquests llocs de qui són propietat, quina és l'empresa que els ha instal·lat, i el que els demanem un a un és que ho arreglin.  

A partir d'aquí, si ells no ens contesten o no ho fan, el que farem serà obrir-los un expedient, i ens podríem arribar a plantejar arreglar-ho nosaltres i passar-los la factura."

En el passat, expliquen fonts del Districte, les companyies només han respost quan es tracta d'entorns d'edificis monumentals com el Palau de la Música i el Palau Güell, o quan se'ls ha imposat una sanció, com va passar a la plaça de Sant Josep Oriol i al carrer Magdalenes.

Cablejat en una façana del carrer del Portal Nou del cas antic de Barcelona
Flors i cables conviuen en aquesta façana del carrer del Portal Nou  

Una llei permissiva

La legislació actual dona cobertura a l'actuació de les companyies, ja que les xarxes de telecomunicacions es consideren un equipament bàsic, i permet fer instal·lacions a les façanes quan no hi ha canalitzacions.

L'Ajuntament espera que la nova llei de telecomunicacions de l'Estat, pendent d'aprovació, permeti actuar amb més contundència, perquè incideix en la protecció del patrimoni. Es dona el cas que Ciutat Vella, com a casc antic de la ciutat, té molts edificis catalogats amb diferents nivells de protecció.

Mentrestant, el consistori té com a eines les ordenances municipals del paisatge urbà, de protecció del patrimoni arquitectònic i d'intervenció municipal en les instal·lacions de radiotelecomunicacions.

 

 

ARXIVAT A:
Ajuntament de Barcelona
Anar al contingut