La tortuga marina localitzada a l'Alt Urgell tindria una llargada de 3'74 metres
La tortuga marina localitzada a l'Alt Urgell tindria una llargada de 3'74 metres (ICRA / Àngels Amblàs)
Catalunya al Dia

Descobreixen les restes fòssils de la tortuga marina més gran d'Europa a Coll de Nargó

La troballa l'han fet científics catalans i la publica la revista científica "Scientific Reports"

Actualitzat

Quan els paleontòlegs van trobar aquestes restes, ara fa un any, ja van veure que era una troballa excepcional: primer van descobrir que era la tortuga marina més gran d'Europa i una de les més grans del món: fa 3,7 metres de llarg.

Però les sorpreses no s'acaben aquí: ara s'ha sabut que aquest exemplar de tortuga gegant és d'una nova espècie desconeguda fins ara. El paleontòleg de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) Òscar Castillo n'ha estudiat l'esquelet i hi ha descobert una característica insòlita:

"Té una modificació òssia al sistema respiratori que li permetria millorar la capacitat pulmonar. Això li donava una gran capacitat per aguantar la respiració i baixar fins a grans profunditats."

Una gran protuberància a la part baixa de la pelvis els ha permès deduir que la tortuga tenia una gran musculatura, capaç d'expandir i contraure els pulmons ampliant la seva capacitat respiratòria.

Els fragments fossilitzats de la pelvis i la closca han permès determinar les dimensions de la tortuga
Els fragments fossilitzats de la pelvis i la closca han permès determinar les dimensions de la tortuga (Catalunya Ràdio / Eloi Barrera)

Fa 83 milions d'anys, el Pirineu era un mar profund

Si la tortuga, localitzada a Coll de Nargó, podia baixar fins a grans profunditats, això vol dir que aquesta zona del Pirineu era un mar d'aigües profundes. Així ho conclou Àngel Galobart, cap del grup de recerca en dinosaures de l'ICP:

"És un animal completament marí, amb estil de vida pelàgic. Per tant, aquí teníem un mar consistent i molt profund."

Els resultats preliminars de la troballa es van presentar a la Tribuna d'Arqueologia del Departament de Cultura
Els resultats preliminars de la troballa es van presentar a la Tribuna d'Arqueologia del Departament de Cultura (ICP)

Fins ara, en aquesta zona del Pirineu s'hi havien trobat moltes restes de dinosaures terrestres, de fa uns 70 milions d'anys. Galobart, però, explica que la tortuga marina ha aparegut en un jaciment del Cretaci Superior amb una antiguitat estimada de 83 milions d'anys:

"Hem tingut molta sort: trobar un fòssil marí ens permet fer un salt enrere en el temps. Ara sabem que, abans dels dinosaures, tot això era mar."

Prop dels fòssils de la tortuga també s'hi han trobat restes d'organismes marins com eriçons de mar, crustacis o dents de tauró.

Les restes fòssils s'han hagut de netejar i consolidar al laboratori amb eines especialitzades com aquest micropercutor
Les restes fòssils s'han hagut de netejar i consolidar al laboratori amb eines especialitzades com aquest micropercutor (ICP)

Una nova espècie d'inspiració bíblica

Quan els científics es van adonar que es trobaven davant una nova espècie de tortuga marina, van haver d'escollir un nom per descriure-la. Galobart diu que la denominació oficial a partir d'avui serà "Leviathanochelys aenigmatica", és a dir, la tortuga leviatan enigmàtica:

"Ens hem inspirat en el Leviatan, una criatura marina gegant que apareix a la Bíblia. I "enigmàtica" perquè ha sigut sorprenent i encara hi ha molts dubtes sobre la seva morfologia."

El Leviatan és una bèstia marina gegant descrita a l'antic testament
El Leviatan és una bèstia marina gegant descrita a l'Antic Testament (Unsplash)

L'estudi científic suggereix que aquesta nova espècie seria un dels representants més antics de les tortugues marines actuals, la família de les Chelenioidea.

La recuperació de les restes va ser especialment complicada perquè estaven cobertes de diverses capes de sediments durs
La recuperació de les restes va ser especialment complicada perquè estaven cobertes de diverses capes de sediments durs (ICP / Àngel Galobart)

Una recreació a escala real per a tots els visitants

L'espai Dinosfera ja prepara una reproducció de la tortuga a escala real, és a dir, de 3,7 metres de llargada, perquè els visitants percebin les dimensions reals de l'animal. A més, Galobart explica que també s'exposaran els fragments originals de la pelvis i la closca fossilitzats que es van extreure del jaciment:

"El que tenim aquí és una peça única, que ha donat lloc a una nova espècie per al món científic. Un cop restaurat i catalogat, es podrà veure i serà un element de divulgació."

El museu Dinosfera de Coll de Nargó ja prepara una recració de la tortuga a escala real per exposar-la al públic
El museu Dinosfera de Coll de Nargó ja prepara una reproducció de la tortuga a escala real per exposar-la al públic (Catalunya Ràdio / Eloi Barrera)

L'espai Dinosfera, a Coll de Nargó, inclou una àmplia mostra de restes de dinosaures. Aquesta zona, entre l'Alt Urgell i el Pallars Jussà, és prolífica en restes fòssils, petjades i ous de dinosaure.

 
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut