De Salou a Silicon Valley, el premi a un projecte escolar
La idea de la Leire, la Carla i el Damià els ha portat a Sillicon Valley (Escola Internacional del Camp)
Catalunya al dia

De Salou a Silicon Valley, el premi a un projecte escolar

Tres estudiants de Salou han viatjat a Silicon Valley després de guanyar un concurs d'emprenedoria amb el disseny d'un banc urbà utilitzant molsa per purificar l'aire

A principis d'any, la Leire, la Carla i en Damià, de 15 i 16 anys, estudiants de 4t d'ESO i de batxillerat de l'Escola Internacional del Camp, a Salou, al Tarragonès, van començar a treballar conjuntament en un projecte inspirat en la sostenibilitat. Els agradava la idea d'introduir la molsa en elements quotidians de la ciutat i se'ls va acudir dissenyar un banc urbà per introduir aquest element natural.

La idea ha estat batejada amb el nom d'Utai: una tècnica del ioga per millorar la respiració i obtenir un efecte desestressant. I és precisament això el que aquests alumnes pretenen aconseguir amb aquest banc urbà. La Leire ens explica que aquesta línia de mobiliari neteja l'aire amb la molsa.

"D'aquesta manera et permet desconnectar perquè porta la natura a la ciutat i et dona l'opció de desconnectar del mòbil. El banc està preparat amb unes condicions específiques perquè la molsa hi pugui viure. Així per exemple té un sistema de reg humidificador i una ventilació perquè l'aire pugui ser purificat i doni una sensació de frescor a qui s'hi assegui." 

De Salou a Silicon Valley, el premi a un projecte escolar
El projecte proposa dissenyar un banc urbà amb molsa, per purificar l'aire (Escola Internacional del Camp )

El naixement del projecte

El procés creatiu s'ha desenvolupat sota el guiatge dels professors de diverses assignatures lligades a l'economia, la sostenibilitat i la biologia. Les virtuts de la molsa els en va donar la idea. 

"Ens va agradar molt la idea de portar la molsa a la ciutat perquè té unes propietats molt bones per a les persones. Vam mirar de col·locar-la en un algun element urbà que ja tingués presència a la ciutat, i vam creure que els bancs eren un bon lloc."

La idea es va presentar a la 7a edició del concurs estatal Audi Creativity Challenge, que promou la creativitat i l'emprenedoria entre els joves. Enguany es demanaven propostes que responguessin al repte de "Com innovar a l'àmbit de la sostenibilitat  per no comprometre el futur de la nostra societat i el nostre planeta?". 
 

El guardó

El banc de molsa es va erigir en el guanyador del certamen en el qual s'havien inscrit uns 500 equips d'arreu de l'Estat, i el guardó consistia en un viatge de tres setmanes per als seus tres creadors i un professor de l'escola. D'entrada van fer un petit viatge per Califòrnia i altres estats propers, i van visitar indrets tan emblemàtics com Los Angeles, el Gran Canyó del Colorado o el parc nacional de Yosemite.

De Salou a Silicon Valley, el premi a un projecte escolar
La idea ha guanyat un concurs estatal amb 500 equips inscrits (Escola Internacional del Camp )

L'experiència de visitar Silicon Valley

Allà han pogut aprendre conceptes bàsics per vendre millor la seva idea i aconseguir finançament. Concretament han fet un curs de creativitat i innovació disruptiva, a més de desenvolupar el seu projecte en profunditat mitjançant la incubació i acceleració de la seva idea per fer-la realitat.

De Salou a Silicon Valley, el premi a un projecte escolar
Els joves proposen fer servir molsa en el mobiliari urbà (Unsplash / Zach Reiner)

Roger Vallvé, el professor que els ha acompanyat, explica què han après a través de diversos professors de les universitats de Stanford i Berkeley, i professionals residents allà que treballen en empreses líders com Google, Apple, Netflix, Facebook o Twitter.

"Els hem pogut conèixer, presentar el projecte una i altra vegada i així, anar perfeccionant el discurs per explicar l'enfocament d'un projecte d'aquest tipus des del punt de vista d'idea de negoci i de la inversió. I ha estat molt enriquidor, tant per als nens com per a mi."

Vallvé admet que la intensitat del viatge ha accelerat l'aprenentatge d'aquests alumnes, però també del professorat.

"Això ha estat un màster accelerat i encara tardarem un temps a poder-ho pair tot, perquè realment l'oportunitat de conèixer totes aquestes persones a través d'aquest programa impulsat per Audi és impagable." 

 Ara, un cop a casa, esperen poder aconseguir finançament per crear un prototip que s'instal·laria a la mateixa escola, i després centrar-se de nou amb els estudis per poder-se graduar...

 
Anar al contingut