
De la Monyos al Monarca de la Bisbal: excèntrics que ens atrapen
L'exposició "Els desconeguts de sempre", al centre d'art contemporani El Bòlit de Girona, fa un repàs de persones singulars, que han protagonitzat els anecdotaris de pobles i ciutats
Persones singulars, extravagants i populars que sovint protagonitzen els anecdotaris de pobles i ciutats. Són els protagonistes de l'exposició "Els desconeguts de sempre", que es fa al centre d'art contemporani El Bòlit de Girona.
La mostra proposa una mirada entranyable a través de textos, fotografies i vídeos sobre aquestes persones temudes, esquivades o estimades segons el lloc i el moment, que sacsegen o viuen el marge de les convencions amb personalitat pròpia.
Segons Adrià Pujol, comissari de l'exposició al costat de Julià Guillamon, es tracta de personatges magnètics:
"Tots aquests personatges que se'n diu del límit, del marge, provoquen una sensació ambigua perquè són molt magnètics, molt atractius.
Voldríem saber qui són, d'on venen, què fan, què pensen, quines intencions tenen sobretot, però no ens atrevim. Aquest acostar-se a l'altre, que no deixa de ser el drama universal de l'actualitat."

Alguns personatges més coneguts, com la Monyos, la criada i modista que es va trastocar amb la mort accidental de la seva filla, o la Lídia de Cadaqués, que deia que era la Ben Plantada d'Eugeni d'Ors, i que va captivar artistes com Lorca o Dalí, conviuen en la mostra amb d'altres que formen part dels anecdotaris i paisatges humans de pobles i ciutats com el Noi de Girona, que es passejava pel carrer amb un telèfon a la mà quan encara no existien els mòbils, o na Paula Juliana, que protagonitza l'impactant fotografia del cartell de l'exposició, una sense sostre que vivia en una cabana d'una vinya.
En tot cas, personatges que moltes vegades són fonts d'inspiració, segons Adrià Pujol, cocomissari de l'exposició.
"Tenim personatges que van estar recollits per escriptors com l'Esperanceta Trinquis de l'Espriu o els personatges que ha recollit en Julià de Jòdar als seus llibres, personatges reals que en Julià ha posat en literatura: en Garrell d'Argelaguer, que va fabricar tot un poblat amb passadissos, cúpules, ponts penjants; un artista total. Tenim quadres del Sucre, de la Josepa Tolrà, però també tenim el Monarca de la Bisbal."

Des de la perifèria social, entre el pintoresquisme o el deliri, són personatges que poden provocar tota una gradació de sensacions: des de curiositat i respecte fins al rebuig o indiferència.
En tot cas, l'exposició es fa des d'una mirada que fuig dels judicis i les etiquetes i que en revindica, segons Adrià Pujol, la creativitat.
"La immensa majoria són genis creadors. Es miren el món des d'una perspectiva tan original que a l'hora de representar el món, sigui pictòricament, escrivint, ballant o fent cabanes, ho fan artísticament.
D'aquí que a l'exposició els barregem i tenim artistes de primer nivell exposats a El Bòlit que no és que els tractem de bojos, però sí que els tractem d'extravagants i singulars, que és el que són."

"Els desconeguts de sempre. Personatges singulars en la cultura contemporània" es pot veure als locals d'El Bòlit La Rambla i Pou Rodó fins a finals de gener.