Contenidors protegits: l'últim invent contra els senglars
Les barres impedeixen que els senglars tombin els contenidors
Catalunya al dia

Contenidors amb cinturó: l'últim invent perquè els senglars no els tombin

L'Ajuntament de Barcelona prova una nova estratègia, que de moment funciona, per evitar que aquests animals busquin menjar a les escombraries

Actualitzat

Sortir de casa cap a les set del matí s'ha convertit en una gimcana per a molts veïns dels barris de muntanya de Barcelona. La rutina matinal es veu alterada perquè durant el trajecte en cotxe s'hauran d'aturar per arraconar alguns obstacles: els contenidors d'escombraries tombats pels senglars i tota la porqueria que queda escampada. 

L'Ajuntament de Barcelona fa temps que busca solucions a aquesta problemàtica, i ara ja ha començat a introduir un nou sistema. Es tracta d'unes barres que subjecten el contenidor, l'abracen com si fos un cinturó. Unes barres fixades en una estructura sòlida que impedeix que els senglars puguin desplaçar o tombar els contenidors.

Contenidors protegits: l'últim invent contra els senglars
L'Ajuntament assegura que el dispositiu és eficaç (David Àngela /Catalunya Ràdio)

Carlos Vázquez, director dels Serveis de Neteja i Recollida de Residus de l'Ajuntament de Barcelona,

"Anteriorment els senglars ja havien après a tombar els contenidors amb rodes que tenien un ancoratge a terra. Hem millorat aquest sistema de barres i aquesta setmana n'hem acabat d'instal·lar una cinquantena."

Contenidors protegits: l'últim invent contra els senglars
El pas dels senglars és visible a tota l'àrea de muntanya de Barcelona (David Àngela / Catalunya Ràdio)

Aquest nou sistema està donant un bon resultat i ben aviat es podria replicar en aquests barris de muntanya, segons Vázquez.

"Aquest sistema i els tancaments de fusta estan funcionant molt bé. Ara els estem acabant de validar. El pròxim pas serà estendre aquestes barres antibolcada a la resta de contenidors amb rodes dels barris de muntanya."

Mentrestant, els veïns s'empesquen solucions rudimentàries o casolanes per evitar haver de recollir cada matí el contenidor que queda al mig obstaculitzant el pas dels vehicles.

N'hi ha d'altres que es comencen a plantejar llençar les restes orgàniques pels marges, de manera que dins dels contenidors no hi hagi cap reclam i els senglars hi perdin l'interès. Una solució que segurament, segons Vázquez, faria un efecte de crida i empitjoraria la situació. 

Contenidors protegits: l'últim invent contra els senglars
Lligar-los amb un cadenat no sempre és efectiu (David Àngela / Catalunya Ràdio)

De fet, Vázquez recorda que l'Ajuntament hi treballa de fa temps i que ha canviat alguns contenidors pels nous, més grossos i robustos, que pel seu pes i volum són infranquejables per als senglars. Però d'aquests no se'n pot posar a tot arreu perquè els camions que els han de buidar són massa grans per fer determinats recorreguts pels carrerons estrets i costeruts d'aquests barris.

Als llocs més conflictius assegura que l'Ajuntament hi ha instal·lat uns corralets de fusta blindats, perquè el senglar no hi pugui accedir.

Contenidors protegits: l'últim invent contra els senglars
Els contenidors més grossos i estables no es poden posar en carrers estrets (David Àngela / Catalunya Ràdio)

A més, ara l'Ajuntament està introduint un nou model de paperera perquè aquests recipients també eren objecte de desig d'aquests mamífers.

Contenidors protegits: l'últim invent contra els senglars
També s'han instal·lat noves papereres antisenglars (Ajuntament de Barcelona)

"Al barri de Montbau estem provant un nou model de paperera, que va amb clau i no es pot capgirar. De moment les retirem i deixem només les que estan situades en llocs estratègics, com a la sortida de centres esportius i centres cívics, o als accessos al parc del Tibidabo."

L'Ajuntament preveu instal·lar aquestes barres en 200 contenidors més abans de l'estiu, i abans de final de març començarà a retirar les papereres.

Amb aquesta nova estratègia el consistori confia a resoldre, aquesta vegada definitivament, aquestes incidències, de manera que els veïns d'aquests barris no pateixin aquestes molèsties i puguin recuperar la mateixa rutina que la resta de barcelonins.

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut