La plaga de conills fa malbé els cultius i arrasa les collites
Catalunya al dia

Conills entre reixes per acabar amb la plaga a Lleida

El Govern repartirà aquest mes 300 gàbies trampa per capturar conills a les comarques de la plana de Lleida

Estela Busoms / Pere Joan ÁlvarezActualitzat

Els conills arrasen els cultius i els pagesos exigeixen mesures per acabar amb aquesta plaga. Principalment, reclamen poder fer servir tractaments químics per reduir-ne una població que està descontrolada.

Segons l'últim cens del Departament d'Acció Climàtica a la plana de Lleida, al febrer hi havia una mitjana de 115 conills per hectàrea, una xifra que en el cas de la comarca de les Garrigues frega els 200 exemplars.

Són menys conills que un any enrere, perquè se n'ha facilitat al màxim la caça, però encara suposen una superpoblació preocupant, que manté els pagesos en peu de guerra.

Les 300 gàbies per capturar conills es repartiran els propers dies per diversos indrets de les comarques de Ponent (Departament d'Acció Climàtica)

Gàbies trampa

Ara, el govern instal·larà 300 gàbies per a conills a les sortides dels caus per capturar-los. L'objectiu és que cada dia en capturin dos conills per gàbia, és a dir, uns 600 al dia.

Govern, organitzacions agràries i caçadors es reuniran el 15 de juliol a Lleida per concretar la col·locació d'aquestes trampes, com assenyala la directora general de Gestió del Medi, Anna Sanitjas:

"En aquesta reunió es decidiran les zones on s'instal·laran les gàbies, que han d'ajudar a reduir la població de conills a la plana de Lleida"

Les gàbies s'instal·len al vespre vora els caus i dos cops al dia se'n fa un seguiment. Els conills que hi acaben entrant se sacrifiquen. És un sistema que fins ara s'havia fet servir de manera puntual i que ara el govern gestionarà de forma massiva.

Els pagesos col·loquen plàstics a la base dels arbres fruiters per evitar que els conills roseguin les branques i es cruspeixin els fruits

Els pagesos ho veuen insuficient

No obstant això, els afectats creuen que la col·locació de gàbies és una mesura que es queda curta i reclamen un pla de xoc amb l'ús de biocides com a verins, tal com comenta Ramon Boleda, president de l'Associació de Propietaris i Finques Rústiques de Verdú a l'Urgell:

" Les gàbies són un pedaç insuficient. És com dir, teniu i calleu. S'estan burlant de nosaltres. La plaga només es pot aturar  amb biocides, perquè només caçant, la plaga no es pot aturar. És un problema que no es pot explicar, és un no viure".

Ramon Boleda planteja el cas com una situació d'emergència i defensa que hi ha mitjans per acabar amb la plaga, com ara avançar-se a l'autorització del Ministeri en l'ús del fòsfor d'alumini com a tractament:

"Si convé, passem per damunt del ministeri en l'ús de verins de forma generalitzada als camps. Si ens multen, es paga, però, de moment, no fan mal. És com si algú s'ofegués i no el poguéssim salvar perquè no tenim permís per llançar-nos a l'aigua"

Ús de verins

Actualment, l'ús de biocides com a verins només s'utilitza en infraestructures com el canal Segarra-Garrigues i també als talussos de l'autovia A-14, que uneix Lleida i Almenar. Acció Climàtica negocia amb el govern espanyol perquè se n'autoritzi l'ús en camps de forma controlada:

"Són productes que requereixen una autorització especial, que s'han d'aplicar amb molta cura per no impactar negativament en el medi i, per això, només es poden autoritzar, de moment, en zones tancades. Per fer-ho de forma més generalitzada, cal una autorització del govern espanyol."

Les gàbies se situaran a la sortida dels caus dels conills i els animals que hi accedeixin seran sacrificats

La unitat especialitzada dels Agents Rurals, a la tardor

Els Agents Rurals disposaran d'una unitat especialitzada a combatre plagues de conills, senglars i altres espècies que causen danys a l'agricultura.

Ara s'està enllestint el procés de selecció dels 65 efectius que en formaran part i la previsió del cap dels Agents Rurals a Lleida, Llorenç Ricou, és que el nou Grup Especial de Captura estarà operatiu al setembre:

"De fet ja estem treballant amb el sector amb sortides nocturnes des de fa tres anys, però ara ho reforçarem amb més efectius. Com més demandes de danys hi hagi dels pagesos, més sortides farem per ajudar-los."

La demarcació de Lleida comptarà amb 26 dels 65 agents d'aquest nou grup especialitzat: vuit al pla i divuit al Pirineu.

Concentració de tractors a Tàrrega per reclamar mesures contra la plaga de conills que afecta bona part de la plana de Lleida (Guillem Boleda)

La situació comença a ser insostenible i els pagesos s'han començat a mobilitzar. L'1 de juliol, una vuitantena de tractors van fer una marxa lenta a la comarca de l'Urgell per reclamar a l'administració que adopti mesures més contundents.

El sector avisa que, si les solucions no arriben i no són eficaces, repetiran les mobilitzacions en plenes vacances d'estiu.
 

 
ARXIVAT A:
Agricultura
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut