Des del 2013 la presència de conills ha augmentat molt i cada cop fan més mal al camp
Des del 2013 la presència de conills ha augmentat molt i cada cop fan més mal al camp
Catalunya al dia

Conills al punt de mira

Els Agents Rurals disposaran d'una unitat especialitzada a combatre plagues de conills, senglars i altres espècies que causen danys a l'agricultura

Estela Busoms / Roger Segura

Se'ls pot veure corrent pels sembrats, entre els arbres fruiters i per les zones d'horta d'arreu del país. Els conills salvatges s'han convertit en un veritable maldecap i ja són una de les plagues que causen més danys a l'agricultura.

Els conills roseguen les branques dels arbres fruiters i causen danys molt importants (Cedida per Jesús Flix)

Els conills es mengen el cereal, els fruits i roseguen les branques dels arbres fruiters. Fins i tot la problemàtica s'aborda en algunes escenes de la pel·lícula "Alcarràs", de Carla Simón, on els conills malmeten els presseguers de la família Solé.

 

A les comarques de la plana de Lleida es van abatre més de 6.300 conills l'any passat i enguany es podria arribar a una xifra rècord perquè, entre gener i abril, gairebé ja s'ha igualat la xifra de tot el 2021.

Pla general de conills corrent i menjant per un sembrat del Camp de Tarragona. Imatge publicada el 17 de maig del 2020. (Horitzontal)
Les imatges de conills corrent i menjant pels sembrats és cada cop més habitual (ACN)

Amb tot, amb aquestes batudes no n'hi ha prou i la Generalitat dotarà els Agents Rurals d'un equip especialitzat a combatre plagues de conills, senglars i altres espècies de fauna.

El nou Grup Especial de Captura comptarà amb 65 efectius i ara tot just està en marxa el procés de selecció. Els aspirants ja han fet l'examen teòric i estan pendents de la prova pràctica de tir.

Rescat en helicòpter dels vedells d'Algerri
La nova unitat dels Agents Rurals especialitzada a combatre les plagues d'animals salvatges comptarà amb 65 efectius (Agents Rurals)

Es faran més batudes

Amb aquest grup s'espera arribar a doblar les batudes que ja es fan habitualment en indrets com Ponent, on el 2021 se'n van fer unes 120 de conills i més de 70 de senglars. La unitat disposarà de tots els mitjans que calgui, com apunta el cap dels Agents Rurals a Lleida, Llorenç Ricou.

"Se'ls dotarà de vehicles preparats, armament, trampes, tot tipus de rifles anestèsics i de tot el material necessari per poder fer aquesta activitat de la manera més eficaç possible."

La demarcació de Lleida comptarà amb 26 dels 65 agents d'aquest nou grup especialitzat: vuit al pla i divuit al Pirineu. Amb tot, el coordinador territorial de la Unió de Pagesos, Josep Sellart, creu que amb això potser no n'hi haurà prou.

"És una bona mesura, però no podem confiar que 26 agents a tota la província de Lleida ens resolguin tots els problemes. Ja fa anys que patim aquest dany i és urgent posar-hi solucions i fil a l'agulla per anar-ho solucionant."

Els agricultors col·loquen protectors a la base dels arbres per evitar que els conills s'hi enfilin i roseguin les branques, però sovint els animals aconsegueixen esquivar-les. En Jesús Flix, un pagès d'Aitona (Segrià), n'ha comprat 6.000 per als seus fruiters aquesta campanya.

Més dies de caça i prohibició d'abatre guineus

Acció Climàtica també ha decidit avançar un parell de setmanes la temporada de caça. Arrencarà el 15 d'agost i s'allargarà fins al tercer diumenge d'abril. A més, durant aquest període tampoc no es podran caçar guineus, uns depredadors naturals dels conills.

Caus de conills als marges dels camps de La Figuerosa
Caus de conills als marges dels camps de la Figuerosa, al municipi de Tàrrega

El departament impulsa un pla de xoc amb altres mesures, com ara comprar gàbies trampa per a conills i tancats especials per protegir els cultius, crear un banc de caçadors voluntaris i cartografiar les zones més afectades.

El que no s'autoritza és poder fer servir biocides de forma localitzada per reduir la plaga de conills, com reclamen molts pagesos i les organitzacions agràries.

Els agricultors col·loquen plàstics i proteccions per evitar que els conills s'enfilin als arbres i en roseguin les branques (Cedida per Jesús Flix)

Sovint es detecten casos de persones que es prenen la justícia pel seu compte i enverinen la fauna salvatge. Recentment, els Agents Rurals van denunciar una persona per utilitzar un raticida contra els conills en una explotació de pomeres de Bellpuig, a l'Urgell.

 
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut