Conca de Barberà, dos anys després: "Hi ha espais que mai més recuperarem".
Pont Vell de Montblanc, amb tanques provisionals, dos anys després de la riuada (ACN)
Catalunya al dia

Conca de Barberà, dos anys després de la riuada: "Hi ha espais que mai més recuperarem"

Fa dos anys de les riuades a la Conca de Barberà i hores d'ara encara no s'han rebut totes les ajudes promeses per l'administració

Redacció Actualitzat

A la Conca de Barberà, dos anys després de la riuada, la recuperació és evident, però encara són visibles els danys pel desbordament del riu Francolí, com ara el pont Vell de Montblanc, amb baranes provisionals, o el pont de la Font Baixa de l'Espluga, amb restes de vegetació i runa.

Cases i negocis afectats per les inundacions de la nit del 22 d'octubre del 2019, en la qual van morir sis persones, han anat refent a poc a poc els danys. Alguns vells immobles destruïts per la força de l'aigua ja no s'arranjaran i hi ha espais que no es podran recuperar mai més, com explica Xavier Rosell, regidor de Medi Ambient de l'Espluga.

"Els aiguats són devastadors. Fan malbé moltes coses. Necessites molt temps per recuperar-te, però hi ha espais que no recuperarem mai més."

Conca de Barberà, dos anys després: 'Hi ha espais que mai més recuperarem'.
Esplanada i restes de runes a l'Espluga de Francolí, arran el desbordament del riu. (ACN / Núria Torres)

A l'Espluga de Francolí, on neix el riu, hi ha 300.000 euros pendents de rebre de l'Estat. La lentitud burocràtica, explica Rosell, ha posat al límit els ajuntaments d'aquesta comarca, que vol passar pàgina d'una catàstrofe que va destrossar cases, negocis i vides.

"Tornarem a la normalitat, però a poc a poc. Les administracions no són ràpides. Els ajuts arriben quan arriben. La burocràcia no és ràpida. L'administració és lenta."

Conca de Barberà, dos anys després: 'Hi ha espais que mai més recuperarem'.
El celler Rendé Masdéu va desaparèixer (ACN / Núria Torres)

També són visibles les restes de l'antic celler Rendé Masdéu, on un cartell sobre la runa informa de la seva nova adreça. Els propietaris organitzen ara jornades de portes obertes, tot just coincidint amb el segon aniversari de les riuades. 

Montblanc espera 3,2 MEUR, amb el pont Vell com a principal projecte

L'alcalde de Montblanc, Josep Andreu, calcula que al llarg del novembre podran arribar els esperats ajuts, dos anys després de la llevantada, amb pèrdues milionàries que superen els 12 milions d'euros a Montblanc.

"No poden tardar tant a arribar aquests ajuts, alguna cosa falla, i més quan són per una urgència." 

La prioritat del consistori serà arreglar el camí del cementiri i la rotonda del col·legi de la Mercè. Més endavant s'intervindrà en tres ponts destruïts per la riuada: el de la font de Bolovi, que l'exèrcit va reconstruir, el del molí del Pas, que es convertirà en un passera, i el pont Vell, que s'endurà 1 milió d'euros. L'emblemàtic pont medieval manté tanques provisionals. La gent hi passa amb cautela. 

 

 

 
Anar al contingut