Com atraure falcons a Tarragona per combatre els coloms
Falcó pelegrí (Foto: Jordi Bas)
Catalunya al dia

Com atraure falcons a Tarragona per combatre els coloms

Arrenca un projecte perquè una parella d'aquests animals es quedin a la ciutat i ajudin a controlar les plagues d'aus urbanes

Actualitzat

A Tarragona s'ha posat en marxa un projecte per aconseguir que una parella de falcons es tornin sedentaris, es quedin a la ciutat i ajudin a combatre la plaga de coloms.  

La idea d'explorar aquesta possibilitat va arrencar fa un any quan el fotògraf professional especialitzat en la natura Ferran Aguilar va observar que el falcó femella que feia 6 anys que passava l'hivern a la ciutat havia arribat amb una parella.

Aguilar diu que a diferència d'altres ciutats, on s'introdueixen rapinyaires, aquests falcons arriben per passar-hi l'hivern de forma natural.

"És un falcó que fa sis anys que ve a Tarragona i que l'any passat va portar un company. El que ha passat és el més difícil que succeeixi en condicions naturals, que arribin exemplars adults, que s'instal·lin, i que a més tornin al lloc on hivernen." 

Falcó sobrevolant Tarragona
Falcó sobrevolant Tarragona (Ferran Aguilar)

Els falcons cacen un miler de coloms a l'any

Aguilar va pensar que estaria bé instal·lar unes caixes niu perquè la parella se senti còmoda a la ciutat, no marxi a l'estiu i ajudi a combatre les plagues de coloms, tórtores, estornells o cotorres.

Diu que un exemplar de falcó adult té la capacitat de capturar un miler de coloms a l'any. Apunta que es tracta d'una eina més efectiva que l'ús de la megafonia per simular el so de les rapinyaires, les gàbies per capturar i sacrificar coloms o l'alimentació amb additius anticonceptius que poden afectar altres espècies sensibles o en perill.

A finals de gener obriran una campanya de micromecenatge per aconseguir diners per fer les caixes niu, que s'instal·laran sota la supervisió dels Agents Rurals.

Projecte de ciència ciutadana

Santiago Begué també forma part del projecte anomenat "Urbans Raptors Tarragona", que vol implicar tots els veïns de la ciutat perquè, a través de les xarxes socials, participin en l'observació de les rapinyaires.

"La gent ens pot ajudar amb les seves observacions. No és necessari disposar de cap material addicional perquè els falcons es poden veure a simple vista en terrasses, terrats o campanars. Les seves dades ens serviran identificar quins serien els llocs més adients per instal·lar les caixes niu."

Les dades es validaran i després es gestionaran a través del projecte a iNaturalist, que aquí està vinculada a Natusfera. Els impulsors del projecte volen impartir un curs per ensenyar a tothom a observar les aus que hi ha Tarragona i identificar les 7 espècies de rapinyaires que es poden trobar a la ciutat.

 

 
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut