Alumnes rebent explicacions d'una embarcació al Museu de la Pesca
Catalunya al dia

Cobrar per ser aprenent de pescador

A Palamós es fa un curs on els alumnes s'embarcaran després de la part teòrica per afavorir el relleu al sector de la pesca

Actualitzat

Que falta relleu a la pesca és una evidència. Cada vegada les tripulacions estan més envellides i durant els propers anys hi ha força pescadors que es jubilaran. De fet, el relleu a les embarcacions és una de les grans preocupacions del sector. És per això que ara, a Palamós, s'engega un pla pilot per intentar revertir aquesta situació.

S'hi fa un curs que engloba tres branques: mariner pescador, seguretat bàsica i higiene alimentària per poder manipular el peix. Tot plegat fruit de la unió del Consell Comarcal del Baix Empordà, la Confraria de Pescadors de Palamós i l'Escola Nauticopesquera de Catalunya.

El gerent de l'escola, Feliu López Vidal, en detalla la novetat principal:

"Mai hi havia hagut un període de pràctiques de mariner pescador, i molt menys remunerat."

La intenció és que les pràctiques es financin amb fons europeus.

Alumnes del curs pilot que es fa a Palamós al Museu de la Pesca (Catalunya Ràdio/Laia Claret)

Fins ara els alumnes acabaven el curs sense haver pujat a una barca. Això, com explica Miquel Mir, patró major de la confraria de pescadors de Palamós, els genera problemes quan contracten els aprenents per primera vegada:

"A final d'any ens guanyem la vida però no són uns ingressos regulars: si comencen just quan hi ha dues setmanes fluixes de feina, ja ens pleguen.

L'altre és el mareig. Hi hem passat tots per això, però si fan pràctiques els hi podem dir: estira't una mica a la llitera."

Els alumnes acabaran el curs al juny i s'embarcaran per fer pràctiques, cobrant, els mesos de juliol i agost.

Alguns dels alumnes a l'aula, fent la part teòrica del curs (Catalunya Ràdio/Laia Claret)

Una oportunitat per treballar tot l'any

Pau Parella, que té 19 anys, explica que vol ser mariner perquè li agrada molt el mar, però admet que mai ha viatjat en vaixell tantes milles. Kristian Mirabet, que en té 30, creu que és una oportunitat per trobar feina per tot l'any, "no només temporal".

Aliu Sarge, que en té 18, explica:

"Tota la meva família són pescadors i m'agradaria treballar-hi."

Els alumnes a l'aula començat una classe (Catalunya Ràdio/Laia Claret)

Una altra de les novetats és que hi ha la figura del tutor, que fa un acompanyament dels alumnes. Thelma Gil-Samaniego, que és tècnica de l'àrea de promoció econòmica del Consell, n'és una:

"Quedem amb els alumnes una hora abans de començar el curs i treballem temes a nivell competencial o comunicatiu, com ara què han de fer en una entrevista de feina o com interactuar amb la tripulació d'una barca."

També en fan el seguiment del dia a dia durant tot el curs.

 

 

 

ARXIVAT A:
Pesca
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut