Agents rurals extraient mostres de sang dels senglars abatuts
Catalunya al dia

Clam desesperat dels pagesos gironins per aturar la sobrepoblació de senglars

Unió de Pagesos exigeix de nou al govern que declari l'emergència de caça a les comarques de Girona abans del gener per poder actuar contra els danys provocats pels senglars

El sindicat Unió de Pagesos torna a exigir al govern que declari l'emergència cinegètica a les comarques de Girona abans del gener, quan estava previst, per acabar amb les destrosses reiterades que provoquen els senglars. Reclamen una gestió coordinada i que, a banda dels caçadors, se'ls permeti actuar a ells mateixos per preservar els seus cultius.

Des d'Unió de Pagesos qualifiquen la situació com a desesperant i creuen que ja es va molt tard a declarar l'emergència en zones de les comarques gironines que superen el llindar de 8 porcs senglars per quilòmetre quadrat i que pateixen danys reiterats.

Segons Narcís Poch, coordinador del sindicat agrari a les comarques de Girona, és una mesura molt necessària en zones com les Gavarres però també a d'altres com l'Alt Empordà, on cada vegada hi ha més destrosses:

"Sembla que el Departament d'Acció Climàtica només té intenció de declarar l'emergència cinegètica a la zona de les Gavarres, on hi ha més problemes. El que volen és declarar la mesura al gener... entenem que és tard  i que serà cada vegada més difícil de controlar la situació com més tard ens hi posem. I abans no arribin les cries de la primavera, seria bo que haguéssim pogut començar a actuar i poguéssim començar a treballar."

Cultiu de blat de moro aixafat a Ventalló (Unió de Pagesos)

Des del sindicat agrari,a través d'un comunicat qualifiquen d'inacceptable que els Serveis Territorials d'Agricultura a Girona no activin aquesta mesura tenint en compte que les densitats de senglars són incontestables, tal com mostren en aquest mapa:

Densitat de senglars, la temporada 2021-2022 (Generalitat de Catalunya)

Reclamen més recursos econòmics i humans i que el govern agafi les regnes de la situació a través d'una coordinació amb els caçadors que també permeti als pagesos tenir permisos per poder actuar en els seus correus. Poch diu que volen que s'apliquin mesures disponibles per reduir la densitat de senglars i que es pugui actuar de manera preventiva, sobretot en punts on hi ha conflicte entre pagesos i caçadors

"Demanem que prengui les regnes el departament i allà on no arribi que ho puguin fer els pagesos amb llicència de caça i el permís conseqüent del departament,  perquè en situació d'emergència cinegètica entenem que no cal el permís perceptiu dels caçadors... I que els pagesos puguin anar a defensar els seus sembrats, perquè n'hi ha d'aquesta tardor que ja s'estan perdent perquè els senglars hi han fet danys."

Alerten que la viabilitat d'algunes empreses agràries està en risc, perquè la pagesia és qui està assumint les conseqüències d'aquest problema de país. De moment esperen els resultats d'una taula de cogestió amb el departament i els caçadors que s'ha de reunir d'aquí a quinze dies i si les coses no canvien no descarten mobilitzacions. 

Fa unes setmanes des del govern es va anunciar que s'activarà el mecanisme a principis del 2023 al nord de Girona i Barcelona per combatre aquesta sobrepoblació. La directora d'Ecosistemes i Gestió el Medi, Anna Sanitjas, va avançar en una entrevista a l'ACN que, tot i que encara no s'havien definit els llocs concrets, s'acotarà per municipis o massissos i no a escala comarcal.

Anar al contingut