Cibersegrest a la UAB
La web de l'Autònoma ha caigut
Catalunya al dia

Cibersegrest a la UAB

La Universitat Autònoma de Barcelona admet que el ciberatac que pateix des del dia 11 és un cibersegrest amb un objectiu econòmic

Sara Cañete Actualitzat
TEMA:
Universitat

És una acció delictiva sense precedents a les universitats catalanes. El ciberatac que des del dia 11 d'octubre pateix la UAB afecta directament les quaranta mil persones del campus de Bellaterra, entre estudiants matriculats i personal laboral.

Està classificat com un cas de l'anomenat "ransomware", i això vol dir que les dades de la universitat han estat segrestades amb la intenció d'exigir el pagament d'un rescat.

La UAB confirma que s'han trobat fitxers que indiquen qui en són els responsables, però nega que s'hi hagin posat en contacte i no els consta el rescat que demanen.

Des de la universitat reconeixen que restablir la normalitat serà un procés lent perquè no podran recuperar les dades encriptades i ara depenen de les còpies de seguretat.

Cíbersegrest a la UAB
Les classes presencials s'han pogut recuperar (UAB)

El comissionat del rector per a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació, Jordi Henández, diu que encara no saben fins on arriba l'afectació i quina quantitat d'arxius estaria afectada.

"Ells són molts llestos i saben que les còpies de seguretat són el nostre punt de rescat. Ara hem d'identificar entre totes les còpies que tenim quina no ha estat atacada i a partir d'aquesta fer tota la restauració."

El cas està en mans de l'Agència Catalana de Ciberseguretat, els Mossos d'Esquadra i una empresa especialitzada. Jordi Henández està convençut que ha estat una acció específica per atacar la UAB.

"Nosaltres rebem atacs contínuament que són bloquejats. Però, quan reps un atac dissenyat exclusivament per a tu —i no hi ha vacunes disponibles—, les conseqüències són devastadores."

Mentrestant, la UAB treballa per habilitar una xarxa wifi alternativa que permeti recuperar la connectivitat al campus a partir de dilluns.

 
ARXIVAT A:
Universitat Seguretat
Anar al contingut