
Catalunya vol que Nova York li torni una escultura robada a Lleida
Una campanya a les xarxes reclama que el Metropolitan Museum retorni una valuosa escultura medieval desapareguda als anys seixanta
Pau Rovira
Periodista
Catalunya ha hagut de tornar diverses obres que formaven part del patrimoni d'altres indrets. És el cas, per exemple, de les 97 peces que el Tribunal Suprem va dictaminar que s'havien de retornar a Sixena, a l'Aragó. Ara, però, es dona el cas contrari: és Catalunya la que podria reclamar obres que li van ser robades fa temps. A Nova York, concretament al Met.
Allà s'hi conserva una valuosa escultura medieval, robada als anys 60 a Lleida. Es tracta del jacent del sepulcre gòtic del s. XIV del comte Ermengol IX d'Urgell, un noble que va morir sent un noi i al qual van dedicar una obra que és cabdal en la història de l'art català.
Empènyer les institucions
Ara, una campanya a les xarxes socials, impulsada per l'historiador i expert en art medieval Albert Velasco, vol empènyer les institucions a demanar-la.
Albert Velasco explica que és una peça originària de Castelló de Farfanya, a la Noguera, que ha viatjat molt:
El jacent avui es troba a The Cloisters, la secció del Metropolitan Museum especialitzada en art medieval. S'exposa a The Gothic Chapel, el mateix espai on són els sepulcres dels comtes d'Urgell originaris de Bellpuig de les Avellanes. pic.twitter.com/GwFTsQHMfo
Albert Velasco (@velasc_alberto) January 17, 2023
Tot i així, amb l'esclat de la Guerra Civil Espanyola, el sepulcre va ser traslladat a Lleida per protegir-lo. Acabat el conflicte, l'obra no va retornar a l'església d'origen i va ser traslladat a la Seu Vella, juntament amb molts altres materials petris.
Allà va ser, segons Velasco, on van començar tots els problemes:
"Als anys seixanta van haver-hi una sèrie de robatoris a la Seu Vella. El bisbat va decidir no fer-los públics. Entre les peces que van desaparèixer hi havia el jacent d'aquest sepulcre."
I què va passar amb aquest robatori?
"Doncs que la peça va entrar al mercat i la va comprar un antiquari de París, cap als anys 70, i llavors el 1975 aquest la va vendre al Met, que és on es troba actualment."
El jacent d'Ermengol IX, en canvi, no va ser recuperat. Va exportar-se il·legalment a França i el 1975 el @metmuseum l'adquiria a un antiquari de París. Naturalment, la venda va ser il·legal perquè l'obra procedia d'un robatori i d'una exportació il·legal (mai tramitada). pic.twitter.com/Tgz9eEbEnE
Albert Velasco (@velasc_alberto) January 17, 2023
Precisament, Velasco és qui ha llançat una campanya a xarxes socials perquè les institucions la reclamin, i els en dona arguments:
"Les institucions han d'iniciar la reclamació del jacent al Met perquè l'adquisició va ser conseqüència d'un robatori, l'obra va exportar-se il·legalment, sense permisos, i en contra de les directrius internacionals. A veure si les institucions catalanes i espanyoles, perquè s'ha de fer a través del Ministeri de Cultura, es posen les piles."
Implicacions diverses
De moment, però, assegura que "no hi ha hagut cap moviment per iniciar els tràmits de devolució per part de Patrimoni, que depèn de la Generalitat, ni del Ministeri de Cultura", i d'aquí sorgeix la iniciativa.
El vas sepulcral i el pinacle avui estan dipositats al @museunoguera, on s'exhibeixen i serveixen per parlar del Comtat d'Urgell i la seva potent història. pic.twitter.com/WtyZUYsKj3
Albert Velasco (@velasc_alberto) January 17, 2023
On sí que ha trobat resposta és a Castelló de Farfanya, d'on és originària l'escultura. En una entrevista al "Catalunya nit", l'alcalde de la localitat, Omar Noumri, va explicar que ja porten temps treballant-hi, tant en aquesta com en altres obres robades:
"Estem buscant documentació que pugui justificar que el trasllat d'aquestes peces no es va fer de manera legal. Els museus nord-americans són bastant justos en aquest aspecte i si aportem proves, automàticament retornarien aquestes restes."
En aquest sentit, va destacar també la col·laboració ciutadana dels veïns del municipi, que aporten documents i objectes antics a la causa, i també un possible acord de col·laboració amb el Met, que podria incloure "una reproducció del jacent" per al poble.

Moviments a l'Aragó
Mentrestant, el govern d'Aragó vol reobrir enguany l'exposició de les obres de Sixena que eren al Museu de Lleida i van ser traslladades el 2017 per ordre judicial i amb l'entrada de la Guàrdia Civil. Ho preveu fer quan finalitzin els treballs de restauració del claustre i també a les naus on hi havia els antics dormitoris.
L'executiu aragonès confia que es culmini el trasllat de les obres en litigi amb els frescos que hi ha al MNAC. Un dels actes centrals serà la celebració d'un consell de govern al monestir, que està buit des del 2020, quan va marxar la congregació de monges que hi vivia.
Catalunya ha retornat, de moment, el patrimoni que va ser venut amb defectes de forma. Però... li seran retornades aquelles que li van robar?

- ARXIVAT A:
- Art